На Хмельниччині 78 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування отримають житло, – ОДА

Суспільство

На обліку служб у справах дітей Хмельниччини пере­буває 550 дітей-сиріт та 1 247 дітей, позбавлених батьківського піклування. Усі вони мають право виховуватися в домашніх затишних умовах. Однак наразі в області є проблема з їх влаштуванням у сімейні форми виховання.

Про це говорили на розширеному засіданні колегії Хмельницької облдержадміністрації.

«На сьогодні 170 дітей продовжують виховуватися в державних закладах, а це зовсім не ті умови, яких потребує дитина. Тому маємо вживати усіх невідкладних заходів, аби якнайбільше із цих дітей відчули родинне тепло та затишок», – наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін.

Як зазначила заступниця начальника служби у справах дітей ОДА Любов Тимофіїв, зараз сімейними формами виховання охоплено 1 577 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А це – 87,7% від їх загальної кількості. В інтернатних закладах та дитбудинку (МОН)  перебуває 107 дітей, у будинку дитини (МОЗ) – 48 дітей, у будинку-інтернаті для інвалідів (Мінсоцполітики) – 3 дитини, в ПТУ та ВНЗ – 45 дітей цієї категорії.

«З початку року усиновлено 19 дітей, 17 з яких – громадянами України, 2 – іноземцями. Ще справи про усиновлення 8 дітей перебувають у провадженні суду. На регіональному обліку з усиновлення перебуває 401 дитина», – констатувала посадовиця.

Цьогоріч створено 3 прийомних сім’ї та дитячий будинок сімейного типу, до яких влаштовано 8 статусних дітей (Кам’янець-Подільський та Хмель­ницький райони, місто Хмельницький). У раніше створені прийомні сім’ї влашто­вано 5 дітей (Хмельницький та Шепетівський райони) та дитячий будинок сімейного типу – 2 дітей (Кам’янець-Подільський район). Загалом протягом поточного року до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 15 дітей.

В області також проживають 16 дітей-сиріт та позбавлених бать­ківського піклування, які прибули з Донеччини і Луганщини, де досі триває війна. Їх усіх, за словами Любові Тимофіїв, влаштовано до сімейних форм виховання.

Крім того, підрозділами юве­наль­ної превенції 31 дитину вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека. Шестеро дітей повернено в сім’ї, 13 – влаштовано у центри соціально-психологічної реабілі­тації дітей, 13 – до закладів охорони здоров’я. За порушення прав дітей ініційовано притягнення до відповідальності 140 батьків, позбавлено бать­ківських прав – 38 осіб.

Враховуючи все це, одним із головних завдань на колегії назвали забезпечення дітей таких категорій житлом, їх на квартирному обліку перебуває понад 700.  За п’ять років на Хмельниччині придбано 4 приміщення для дитячих будинків сімейного типу, 165 будинків/квартир у власність дітям-сиротам та позбав­леним батьківського піклування.

Як повідомили в ОДА, цьогоріч на придбання житла таким дітям Хмельницькій області з держбюджету надійшло 28,7 мільйона гривень субвенцій.

«Ці гроші розподілили між 78 особами відповідно до вікових категорій, у порядку черговості взяття їх на соціально-квартирний та квартирний облік. Зокрема, 42 особи – віком від 16 до 23 років, 22 особи –  від 23 до 35 років та 14 осіб старше 35-ти», – уточнили в ОДА.

(За матеріалами пресслужби Хмельницької ОДА)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм