На Хмельниччині діяв агент Медведчука, – СБУ (ФОТО)

Війна в Україні

Під час розслідування справи Медведчука, на якого днями обміняли героїчних українських військовополонених, серед яких і 9 захисників із Хмельниччини, Служба безпеки України виявила чимало інформації про російські агентурні мережі та зрадників. Діяв такий агент і в Хмельницькому. З-поміж іншого, в його завдання входило здійснення підготовки до створення в регіоні “народної республіки”. 

Відповідні деталі повідомив виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк. За його словами, викрито агентурну мережу так званого “Професора”, яка діяла в Одеській та Івано-Франківській областях. Агенти займалися збором інформації і передачею її до російських спецслужб. У Кабміні працював “кріт”, який передавав ворогу секретні відомості. До слова, його вже засуджено до 12 років позбавлення волі. 

Очільник СБУ також нагадав про викриття агентурної мережі, яка діяла і на території Хмельницької області. Зокрема, за завданням кураторів, агент у Хмельницькому повинен був не лише збирати інформацію, а й займатися підготовкою до створення відповідної квазіреспубліки. Він також вже засуджений за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 КК України).

Наразі окремі фігуранти притягнуті до відповідальності за ст. 109 КК України і вже ув’язнені”, – наголосив Василь Малюк.

Зауважимо, що слідчі СБУ наприкінці серпня передали до суду обвинувальний акт за ч.1 ст. 109 КК України відносно організаторів силового перевороту, який готували російські спецслужби. Зловмисники діяли в координації з росіянами та окремими членами ГО “Український вибір”, у період анексії Криму та військового вторгнення у Донецьку і Луганську області тісно співпрацювали з політичними структурами Віктора Медведчука.

Однак очікуваного фінансування з його боку не було, тож вони почали діяти відокремлено. Забезпечити коштами їх пообіцяв представник РФ, який має зв’язки у російських спецслужбах та уряді. Кошторис цього заходу сягав 9,7 мільйона доларів, який включав оренду приміщень і витрати на офісну техніку в столиці та регіонах, видатки на 380 осіб “делегатів”, оплату охоронних і силових заходів за участі 1 356 громадян, гонорари за послуги ЗМІ. Один із фігурантів приступив до вербування “силовиків”.

Проте на момент вторгнення рашистів заколотники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування. Ймовірною причиною, як зауважують в СБУ, є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні. У той час, коли бойові дії точилися під Києвом, вони змінили план перевороту на створення “народних республік” у західних областях.

Під час обшуків, які пройшли після затримання фігурантів, СБУ вилучила кошториси, списки учасників майбутніх незаконних владних і силових структур, маніфести до громадськості, переліки необхідної зброї, майна та техніки.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм