На Хмельниччині з початку липня виявлено 75 нелегальних працівників

Суспільство

Із 1 липня на Хмельниччині розпочалися заходи з протидії незадекларованій праці, які проводять спільно Головне управління Державної податкової служби та Управління Держпраці в області. Уже є результат: виявлено 75 неоформлених найманих осіб.

Нелегальних працівників виявили під час перевірки 37 суб’єктів господарювання.

«Спільні заходи з легалізації праці спрямовані на стимулювання платників податків та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин», – зауважують в ДПС.

Саме тому у поле зору контролерів потрапляють роботодавці, які продовжують ухилятись від декларування праці найманих людей та відповідно мають найвищий ризик використання нелегальної трудової зайнятості.

«На теренах області – це сфера торгівлі, швейної та переробної промисловості, громадське харчування, будівництво та сільське господарство», – кажуть податківці.

За інформацією Держпраці, 8 «нелегалів» виявлено на лісопилорамі.  На запитання щодо стану оформлення трудових відносин вони пояснили, що перебувають на стажуванні у фізичної особи-підприємця. Ще 4 осіб без оформлення трудових угод працювали в забудовника житлових приміщень у місті Хмельницький.

«Підприємцям внесено приписи про усунення виявлених порушень та попередження про відповідальність. У разі невиконання вимог припису щодо укладення трудових відносин з працівниками, за кожного неоформленого їм загрожують штрафні санкції», – наголошують у Держпраці.

За виявлення одного неформального працівника керівництво може отримати штраф у розмірі 60 тисяч гривень, за повторне порушення – 180 тисяч гривень.

У ДПС додають, що з початку року загалом виявлено майже пів тисячі офіційно незареєстрованих осіб, які працювали у 95 роботодавців, які не відзначалися сумлінням та доброчесністю.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм