На Старокостянтинівщині незаконних дроворубів знайшли по звуку роботи бензопили

Екологія

У Подільському лісовому офісі розповіли, що по звуку роботи бензопили працівники держлісохорони Старокостянтинівської філії виявили самовільну рубку дерев.

Під час патрулювання угідь рейдова група філії почула звук мотопили в одному із лісових масивів, де виробничі роботи не проводяться.

Прибувши на місце, працівники на «гарячому» зафіксували факт незаконної рубки. Лісопорушниками виявилися троє місцевих жителів. Порізані дрова породи ясен уже були підготовлені для відвантажування на причіп трактора”, – додали лісівники.

Лісопорушники визнали факт незаконності привласнення вітровально-буреломного дерева і погодилися на оформлення відповідних документів, сплати штрафу, передбаченого законодавством, і шкоди, завданої лісовому господарству, що становить понад 10 000 гривень.

«Деревина, повалена внаслідок вітровалів і буреломів – особливо приваблива і легкодоступна «здобич» для лісопорушників». Тож вкотре наголошуємо: сухі, мертві чи повалені дерева, стовбури дерев або їхні частини, які лежать на поверхні ґрунту через буревій, вітер, сніголам – все це лісові ресурси, які належить державі. Тому вони використовуються виключно власниками лісів або постійними лісокористувачами шляхом спеціального використання лісових ресурсів, тобто заготівлі деревини. На визначених ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси й лише в тому об’ємі, що передбачені лісорубним квитком”, – зазначили працівники держлісохорони філії.

Додали, що збирання громадянами сухостою, відмерлих сухих гілок чи інших частин дерев на території лісового фонду України вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів. Таке кримінальне правопорушення, що вказано у ст. 185 Кримінального кодексу України, карається штрафом та сплатою завданих збитків.

Щоденно у всіх філіях Подільського офісу лісові масиви патрулюють рейдові групи. Їх в офісі – 50. Зокрема, у філії «Старокостянтинівське лісове господарство» працює дев’ять бригад. Вони охороняють 364 окремі лісові масиви від незаконних рубок та можливих крадіжок готової лісопродукції.

Від початку року працівники держлісохорони філії, куди входять Хмельниччина та ще дві області, зафіксували 13 випадків лісопорушень. Виявлено незаконних рубок в обсязі понад 27 кубометрів.

Шкода, заподіяна лісу, становить більше 337 000 гривень. У 5 випадках лісова охорона притягнула лісопорушників до відповідальності, спіймавши їх на «гарячому». Ще 8 випадків передано правоохоронним органам”, – підсумували у Подільському лісовому офісі.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм