На Старокостянтинівщини спіймали “на гарячому” чоловіків, які різали дерево в заповіднику

Екологія

Незаконну рубку в природно-заповідному фонді зафіксували лісівники Старокостянтинівської філії. Про подію сповістили у Подільському лісовому офісі.

Під час патрулювання Михайлівецького заповідного урочища, увагу майстра лісу привернув звук працюючого мотоблока. Прибувши на місце, зафіксовано: двоє чоловіків самовільно зрізали дерево породи берест, діаметром пенька 47 см.

У результаті скоєного правопорушення заподіяно шкоду лісовому господарству на суму 16 752 грн.

“Побачивши стовбур на землі, лісівник звернувся до порушників. Натомість чоловіки почали чинити опір, штовхнувши працівника державної лісової охорони. Схопивши бензопилу, зловмисники кинулися тікати”, – розповіли в установі.

Відразу на місце події викликано поліцію. Втікачів відшукали і оформили на них відповідні матеріали про лісопорушення. Наразі триває слідство.

Окрім шкоди, завданої лісовому господарству та адміністративного штрафу, дії правопорушників підпадають під ознаки злочину. У Подільському лісовому офісі нагадують, що відповідно до пункту 3 статті 246 Кримінального кодексу України:

«Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, – караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк».

Додають, що основне завдання державної лісової охорони на території природо-заповідного фонду – це охорона. Закон про природно-заповідний фонд забороняє проведення рубок у заповідних урочищах усіх видів і забороняє рубки суцільного користування у заказниках.

Читайте також:

Жителя Полонного судитимуть за незаконну порубку дерев у лісництві

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм