Не дотримувались графіків: за що оштрафовано Хмельницькобленерго

Інфраструктура

Сьогодні, 31 січня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення про накладення 85 000 гривень штрафу на АТ «Хмельницькобленерго». В обґрунтуванні зазначається, що підприємство не дотримувалося вимог нормативних актів, які регулюють ринок електричної енергії.

Позапланова перевірка «Хмельницькобленерго» тривала з 15 листопада до 27 грудня минулого року. Однією із її причин стало звернення громадянки Агєєвої О.С. щодо можливого нерівномірного (несправедливого) розподілу операторами систем розподілу участі споживачів у заходах з розвантаження енергосистеми (графіках відключення). Зокрема, вона вказала, що обленерго відключає певні об’єкти (зокрема і об’єкт споживача) на тривай час (30 годин).

Комісія встановила, що в обленерго відсутня розроблена оператором системи розподілу та погоджена з ОСП інструкція щодо розробки і застосування заходів аварійного розвантаження.

Також у підсумках перевірки зазначено, що при вибірковій перевірці графіків погодинних відключень виявлено невідповідність вимогам Кодексу системи розподілу в частині вказання в ньому назв всіх вулиць, яким тимчасово має припинятись постачання електричної енергії.

Наприклад, у місті Славута не були вказані вулиці Славна, Нова, Будівельників, Зелена, Молодіжна, Весняна, Східна, Шепетівська, Привокзальна, Ганнопільське шосе.

На це в «Хмельницькобленерго» пояснили, що частини вулиць не було у графіку, бо чимало споживачів перебували на лініях, до яких заживлені об’єкти критичної інфраструктури й об’єкти життєзабезпечення. Проте було проведено низку перемикань, що дозволило залучити частину споживачів до графіка погодинних відключень для дотримання соціальної справедливості.

Крім того виявлено, що обленерго не дотримувалось графіків погодинних відключень, а тривалість перерв в багатьох випадках перевищувала 2 години 30 хвилин.

За зазначений період [з 15 листопада до 27 грудня – ред.] було зафіксовано: 73 перерви електропостачання з тривалістю перерви більше 2 години 30 хвилин, а з них 17 перерв електропостачання з тривалістю перерви навіть більше 6 годин. Виявлені випадки вказують на недотримання обленегро вимог відповідних інструкцій і положень, в частині перевищення максимальної тривалості перерв в електропостачанні споживачів під час дії графіків погодинних відключень”, – аргументували у НКРЕКП.

Також, комісією встановлено, що обленерго порушувало терміни оприлюднення інформації про відключення. Адже вона мала бути поширена не пізніше ніж за одну добу до застосування графіка із зазначенням періодичності та тривалості застосування кожної з черг, термінів перерв постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам, вулицям із зазначенням годин доби. Інформація обленерго ж оприлюднювалась за декілька годин до початку застосування (в т.ч. при внесенні змін до періодів дії черг графіків погодинних відключень).

Зважаючи на всі ці порушення, НКРЕКП вирішила накласти штраф у розмірі 85 000 гривень на АТ “Хмельницькобленерго” за недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії та порушення Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії. 

Директор АТ “Хмельницькобленерго” Олег Козачук теж був присутнім на засіданні онлайн. За його словами, всі розуміють, що ці відключення відбуваються через російське вторгнення, наразі область уже перейшла на новий графік, але є питання, на його думку, які також треба врегульовувати: заборгованість за спожиту електроенергію, розрахунок лімітів тощо.

Водночас Козачук нарікнув на великій кількості одночасних перевірок «Хмельницькобленерго», які ще тривають. Їх також проводять за скаргами споживачів. Тож, імовірно, це не останнє покарання для енергетичного підприємства Хмельниччини. 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм