Паліїв у Хмельницькій громаді знову ловитимуть дронами

Інфраструктура

На території Хмельницької міської громади, порушників, які спалюватимуть суху рослинність, будуть виявляти за допомогою дрона. Тож мешканців просять зберігати спокій, якщо помітять такий апарат у небі.

За інформацією міськради, працівники комунального підприємства “Муніципальна дружина” проводитимуть рейди з виявлення порушників, які спалюють суху рослинність. Зауважимо, що “полювання” дронами на паліїв влаштовували восени минулого року.

Такі рейди будуть постійними як у різних мікрорайонах міста, так і в населених пунктах Хмельницької громади. Виявлятимуть порушників за допомогою дрона. Мешканців просимо зберігати спокій, якщо почують звук від польоту літального апарату”, – йдеться в інформації.

В міськраді нагадали, що спалювання листя та іншого сухостою завдає шкоди довкіллю і здоров’ю людей, може призводити і до виникнення пожеж. За таке правопорушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. А підпал сухої рослинності у період воєнного часу може розцінюватись як диверсія.

Зокрема, за порушення правил благоустрою щодо спалювання листя, гілля, сухостою, сміття, побутових та інших відходів передбачена адмінвідповідальність (ст.152 КУпАП): штраф на громадян – від 340  до 1360 гривень і на посадових осіб та підприємців –  від 850 до 1700 гривень відповідно.

Крім того, підвищено штрафи за підпали, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільськогосподарських землях вогнем. Таке порушення за ст. 77-1 КУпАП загрожує палієві від 3 060 до 6 120 гривень штрафу, а для посадовців — від 15 300 до 21 420 гривень.

Якщо ж такі дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, то громадянина можуть оштрафувати на суму від 6 120 до 12 240 гривень, посадовців – від 21 420 до 30 600 гривень.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм