Прокурор Хмельниччини закликає повідомляти про факти продажу гуманітарної допомоги

Суспільство

В Україні почастішали випадки, коли недобросовісні “волонтери”, замість того, щоби допомагати вимушеним переселенцям та нашим захисникам, збагачуються на продажі гуманітарної допомоги. Такі ганебні факти вже зафіксовані на Львівщині, Житомирщині та Чернігівщині. У разі виявлення подібного на Хмельниччині, прокуратура запевняє, що реагуватиме жорстко.

Як повідомили в пресслужбі Хмельницької обласної прокуратури, люди, ризикуючи власним життям, намагаються своїми благородними вчинками допомогти іншим заради їх спасіння. При цьому не чекають за це ні моральної, ні, тим паче, матеріальної винагороди. Але є й такі, хто наживається.

«В той час, коли люди потерпають від нестачі елементарних речей, таких як їжа, медикаменти, засоби особистої гігієни, одяг, а наші військові гинуть, відстоюючи суверенітет та цілісність нашої держави, є й ті, хто цинічно намагається нажитись на чужій біді. Прокуратура не закриє очі на такі ганебні факти! Кожного псевдоволонтера буде притягнуто до кримінальної відповідальності! Закликаємо усіх повідомляти про такі випадки до правоохоронних органів, щоб жоден негідник не залишився безкарним!» – наголошує очільник обласної прокуратури Олексій Олійник.

Нещодавно Верховна Рада прийняла закон про кримінальну відповідальність за використання гуманітарної допомоги не за призначенням. Зокрема, Кримінальний кодекс доповнено статтею 201-2 “Використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення”.

Максимальна міра покарання передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм