Притулок для постраждалих від насильства планують створити в Хмельницькому

Суспільство

На базі Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) планують створити Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознаками статі. Також передбачено утворення мобільної бригади екстреного втручання. З відповідним клопотання до міськради звернувся  власне міський терцентр.

Про це стало відомо з проєкту рішення виконкому Хмельницької міської ради від 24 травня.

Як йдеться в документі, Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, розміщуватиметься в окремій будівлі терцентру з дотриманням принципу конфіденційності.

Основними завданнями Притулку є забезпечення місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування постраждалих осіб та надання їм комплексної допомоги (психологічних, соціально-побутових, соціально-медичних, інформаційних та інших послуг).

Надання основних послуг здійснюватиметься на безоплатній основі згідно з  договором, їх зміст та обсяг для кожної постраждалої особи визначатиметься індивідуально.

На постраждалих оформлятимуть конфіденційні особові справи.  Вони матимуть змогу перебувати тут упродовж трьох місяців, а в разі потреби – до пів року.

Право на влаштування до Притулку матимуть:
повнолітня постраждала особа, направлена структурним підрозділом органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або ж мобільною бригадою екстреного (кризового) втручання;
– особа, яка не досягла повноліття, але перебуває (перебувала) у зареєстрованому шлюбі;
дитина у разі її прийняття до Притулку разом з матір’ю/батьком або особою, яка їх замінює.

При цьому до закладу не влаштовуватимуть постраждалих осіб:
у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння;
– з ознаками гострих інфекційних та венеричних захворювань;
– у разі наявності в них психічних захворювань у гострій стадії;
– з інфекційними захворюваннями шкіри та волосся, хворі на туберкульоз;
– за інших обставин, що свідчать про безпосередню небезпеку постраждалої особи або для інших осіб.

Кривдникам постраждалих підопічних сюди доступ заборонять. 

Одночасно в проєкті рішення йдеться і про запровадження мобільної бригади екстреного (кризового) втручання. Основним завдання її буде надання безкоштовної соціально-психологічної допомоги (діагностика  психологічного стану постраждалої особи, оцінювання ризиків продовження чи повторного вчинення щодо неї насильства, кризове та екстрене втручання з метою негайного усунення або мінімізації наслідків насильства шляхом виклику медиків або поліцейських, консультування). Для виїздів мобільної бригади передбачено спецтранспорт.

Щоправда, рішення ще мають розглянути депутати на сесії міської ради.

Як писав «ХМ-ІНСАЙД», торік на Хмельниччині до відповідальності притягнуто понад 3 тисячі домашніх насильників

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм