Рейтинг українських вишів: які місця у навчальних закладів з Хмельниччини

Освіта

На сайті Освіта.ua оприлюднили щорічний рейтинг українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus. До нього увійшло 204 виші. Результати рейтингу ґрунтуються на показниках цитованості наукових статей, опублікованих закладами освіти або їхніми фахівцями.

Scopus – бібліографічна і реферативна база даних, а також інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Розробником і власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Дані Scopus, окрім іншого, використовуються для складання деяких рейтингів провідних університетів світу, наприклад Times Higher Education або QS World University Rankings.

База даних Scopus постійно індексує понад 20 000 наукових видань з технічних, медичних і гуманітарних наук. До цієї бази також потрапляють публікації наукових журналів, матеріали конференцій і книжкових видань.

Так, згідно з результатами рейтингу 2023 року, найвищий індекс українських закладів вищої освіти має Київський національний університет ім. Шевченка. Друге місце посідає Харківський національний університет ім. Каразіна, а третє – Львівський національний університет ім. Франка.

Потрапили до престижного рейтингу і виші з Хмельниччини. Найкраща позиція у Хмельницького національного університету – 81 місце. Однак, у порівнянні із попереднім рейтингом виш втратив 26 позицій.

Кам’янець-Подільський національний університет ім. І.Огієнка посів 136 місце. Цим покращив попередній результат на три пункти.

Подільський державний університет – 147 місце, що на 6 сходинок вище ніж у попередньому топі.

Непогані результати показали і “новачки”. Цьогоріч уперше в рейтингу представлені:

  • Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького – 151 місце,
  • Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія – 181 місце,
  • Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут – 188 місце.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм