Рештки тварин на несанкціонованому смітнику виявили в Хмельницькому районі

Екологія

Про несанкціоноване сміттєзвалище, на якому виявили рештки худоби, повідомили мешканці Летичівської громади, що в Хмельницькому районі. Вони написали й скаргу до Держпродспоживслужби. Люди нарікають на сморід і стверджують, що такі відходи несуть екологічну загрозу. 

Рештки тваринного походження і купи сміття знаходяться за кілька кілометрів від Летичева. Аби розібратися із ситуацією, на місце виїхали представники місцевої громадської ради при селищній раді. Один із них Валерій Кулибаба опублікував в спільноті фото та відео несанкціонованого сміттєзвалища, додавши, що комунальне підприємство “своєю технікою ховає злочин”.

Інша учасниця громадської ради Наталя Няньчук розповіла Суспільному, що тиждень тому тут стояв сморід і відбувалося жахливе.

Ці калюжі крові, і ці мертві собаки, і дихати неможливо, і пройти сюди було неможливо”, – каже жінка.

Кістки та сміття ближче до кар’єру згортають трактор та грейдер. Хто вони й що роблять на несанкціонованому смітнику – водії відмовились казати. Також не захотів коментувати ситуацію й голова Летичівської селищної ради Ігор Тисячний.

Натомість активісти стверджують, що смітник зробили на місці кар’єру, розкопаного торік у зв’язку із початком дорожніх робіт. Проте кар’єр мав би мати таку технологію, як рекультивація, і якби зробили все за технологією, проблем би не було.

Якщо отаке у нас є, то воно має бути паспортизоване, узгоджуватися з санітарними службами. Виритий котлован має бути, там де все буде дезінфікуватись, гаситися вапном, щоби проходила утилізація, щоб не було смороду, щоб не було рознесення інфекції”, – каже ще одна учасниця громадської ради Ольга Сілаєва.

Та додає, що тут буквально пару метрів до підшкурної води, яку споживають мешканці Летичева і яка джерелами сходить до річки. Тож якщо непотріб піде під землю та потрапить в криниці, станеться екологічна катастрофа.

Ситуацію прокоментував керівник Хмельницької обласної організації “Укрприрода” Юрій Резніков:

Відходи впливають і на санітарний стан, і навіть на клімат. Це дуже жорстко регулюється і мало би бути на контролі органів влади, санітарних служб. Кар’єр не є герметично захищеним від ґрунтових вод. Для того, щоб зробити якийсь смітник, там мала бути гідроізоляція від того, щоб дощові води, які проникають через ці відходи, не забруднювали підземні води. Для того, щоб “припудрити очі”, можна, звісно, згорнути туди, присипати зверху і все. Очі не бачать – і все добре, але процеси забруднення навколишнього середовища йдуть”, – зауважив Резніков.

За словами начальника Летичівського управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Віталія Тимчака, 3 серпня вони отримали скаргу від жителів селища на несанкціоноване сміттєзвалище.

Ми маємо десять днів на розгляд скарги та надання відповіді. Маємо виїхати на місце, це все розглянути, згідно з чинним законодавством. У нас є на території Летичівської ТГ один скотомогильник, і Меджибізької ТГ – другий. Згідно з законодавством, так воно має бути. Все, що є тваринного походження, має бути утилізоване скотомогильником”, – говорить Тимчак.

Посадовець роз’яснює, що для утилізації залишки тваринного походження потрібно закопувати не менше ніж на 2 метри, насипом землі 0,5 метра. Далі проводити дезінфекцію поховання активним хлором не менше 20%.

Як відреагувала Держпродспоживслужба на скаргу – повідомимо згодом. 

(Фото скріншоти з відео Суспільного)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм