Сільгоспземлі Хмельниччини потрапили до рейтингу найдорожчих в Україні

Економіка

Попри відкриття ринку сільськогосподарських земель про формування  на них ціни говорити ще рано, тому що кількість укладених угод купівлі-продажу замала. Однак з наявних на сьогодні чинників можна стверджувати, що гектари Хмельниччини матимуть одну з найвищих в Україні економічно зважену вартість.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

На формування ціни кожної окремої земельної ділянки, кажуть аналітики,  буде впливати її нормативна грошова оцінка, площа, місце розташування, середня врожайність, орендна плата.

«У кожній окремій області вартість землі буде нерівномірною. В деяких регіонах вона буде коливатись в 2 – 2,5 раза. Найдорожчі гектари будуть у Київській області, – там ціна гектара становитиме від 26,5 тисячі гривень до 74,6 тисячі», – пояснює експертка із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

За її словами, максимальна ціна на с/г землю прямо корелюється з найвищими врожаями в 2020 році. Тут серед лідерів – Вінницька, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області.

«В цих областях врожайність перевищувала 5 т/га, а ціна гектара сягатиме 2 – 2,5 тисячі доларів», – сказала експертка.

Зокрема, за прогнозами аграрних фахівців, вартість гектара ріллі на Хмельниччині може сягати близько 70 тисяч гривень.

Найнижчою ж – в межах 1 тисячі доларів – прогнозується ціна у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях.

Як повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», раніше Держгеокадастр визначив орієнтовну нормативну грошову оцінку земель сільгосппризначення на території Хмельницької області. 

Нагадаємо, у Хмельницькій ОДА порадили не поспішати із продажем землі, оскільки ціна її з часом тільки зростатиме.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм