Спільна справа 43 мешканців Дунаєвеччини отримала вищу відзнаку Ради Європи

Економіка

Двадцять вісім практик місцевого самоврядування були визнані кращими у 2021 році в Україні в рамках конкурсу, який проводиться Міністерством розвитку громад і територій в партнерстві із офісом Ради Європи. Серед ТОП-10 – «Краща практика місцевого самоврядування» Дунаєвецької міської ради Хмельницької області.

Йдеться про кооператив «Ягідний рай» – успішний приклад самозайнятості та згуртування сільського населення громади. Ця практика наприкінці минулого року відзначена найвищим дипломом І ступеня за темою «Згуртованість громади», яка надає ефективний управлінський рецепт протидії «вимиванню кадрів» з України, повідомляє «Радіо Свобода».

У 2019 році 43 місцевих мешканці Дунаєвецької громади заснували кооператив «Ягідний рай», розпочавши вирощувати за сучасними технологіями малину, ожину та полуницю.

«Місцева влада надала їм в оренду 9 гектарів комунальної землі на 15 років за найменшою ставкою у 8%. На гроші банківського кредиту вони придбали грядкоутворювач і автомобіль. Із саджанцями, добривами, плівкою та агроволокном допомогли партнери з місцевого фермерського господарства. Перший врожай становив 3 421 кілограм, а врожай 2021-го – майже 10 тонн ягід», – зазначає видання.

За час існування на Хмельниччині «Ягідного раю» ніхто не вийшов із кооперативу і не поїхав з України. Малий бізнес за сприяння місцевої громади розвивається і має плани придбати холодильне обладнання, звести станцію для заморожування і подальшої переробки ягід.

Конкурс кращих практик проводиться в Україні вже 10 років поспіль. Тепер за зразком українського такий же конкурс започаткували й у Молдові, Вірменії та Туреччині. Про це повідомив Стен Ньорлов, голова Офісу Ради Європи в Україні, представник генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи.

Критеріями відбору кращих практик місцевого самоврядування ОТГ є ініціативність, інноваційність, ефективність, впливовість та сталість результатів. А ті, які претендують на перемогу в конкурсі, верифікуються експертами, що приїздять у громаду і звіряють відповідність заявлених результатів із реальним станом речей.

Про приклад створення ефективної спільної справи у ще одній громаді в Хмельницькій області читайте у публікації «Децентралізація: чому екогромаді на Хмельниччині позаздрили б навіть італійці»

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм