Створив «вірус» і отримав доступ до 10 тисяч комп’ютерів: викрито жителя Хмельниччини

Кримінал

Кіберполіція викрила жителя Хмельниччини у створенні «вірусу» для викрадення даних користувачів. Шкідливе програмне забезпечення чоловік розповсюджував під виглядом додатків до комп’ютерних ігор. Таким чином зловмисник отримав віддалений доступ до більш як 10 000 комп’ютерів.

У Нацполіції повідомили, що 25-річного правопорушника викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Хмельниччини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та обласним управлінням СБУ.

Чоловік розробив вірусне програмне забезпечення, яке позиціював як додатки до комп’ютерних ігор. Потрапивши на пристрої користувачів, програма давала можливість завантажувати та відвантажувати файли, встановлювати й видаляти програми, робити скриншоти з віддаленого екрана, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер.

Зібравши певні дані, зловмисник опрацьовував їх для подальшого викрадення облікових записів або виведення електронних коштів, які містилися на балансі таких акаунтів.

В оселі фігуранта правоохоронці провели обшуки та вилучили техніку, яка використовувалася у протиправній діяльності. Встановлено, що зловмисник отримав доступ до більш як 10 000 комп’ютерів. На момент проведення обшуку «під контролем» фігуранта перебувало майже 600 заражених комп’ютерів, до яких він міг приєднатися в реальному часі”, – зазначили у поліції.

(Фото Національної поліції)

Відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм