Трьом військовим із Хмельниччини присвоєно звання Герой України (посмертно)

23 лютого Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України ще трьом військовослужбовцям із Хмельницької області, які загинули, обороняючи країну від ворога. Усі вони були родом зі Старокостянтинівщини.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, указами президента звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» присвоєно:

– полковнику Юрію Юрчику,
– підполковнику Валерію Ошкалу,
– майору Роману Чехуну.

Про подвиг 37-річного Юрія Юрчика з позивним «Радон» розповіли в Державній прикордонній служби України.

У грудні 2022-го полковник сформував зведений загін «Соледар». Підрозділ вирушив на одну із найскладніших ділянок ведення бойових дій – населений пункт Соледар. На Різдво 7 січня, після уточнення завдань, у взаємодії з керівництвом 46 бригади Збройних сил України, він отримав завдання зайняти позиції, звідки був вибитий ворог, у центральній частині міста. Для збереження особового складу керівник підрозділу Юрчик прийняв рішення зайняти інші позиції, поблизу від розбитих.

На світанку наступного дня почався масований та безперервний артилерійський обстріл впродовж чотирьох годин. Одна із ворожих мін влучила в укриття військовослужбовців. У цей момент група прикордонників, яка перебувала неподалік, на чолі з полковником Юрієм Юрчиком, вирушила на допомогу.

Незважаючи на шквальний обстріл та ризикуючи власним життям, полковник евакуював з-під ворожого обстрілу двох військовослужбовців та надав їм першу медичну допомогу. Але під час надання допомоги побратимам черговий ворожий снаряд розірвався неподалік від Юрія. Перебуваючи у вкрай важкому стані, стікаючи кров’ю, полковник не покинув поле бою. На жаль, отримані поранення виявилися вкрай важкими та несумісними з життям…

Нагороду 23 лютого отримали рідні Героя України.

54-річний підполковник Валерій Ошкало пройшов службовий шлях у складі 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка – від старшого льотчика до начальника повітряно-вогневої і тактичної підготовки служб.

45-річний майор Роман Чехун після мобілізації проходив службу на посаді старшого штурмана авіаційної ескадрильї.

Обоє військових на літаку Су-24М загинули під час виконання бойового завдання з нанесення авіаційного удару по колоні живої сили та техніки противника 12 березня 2022 року в селі Біляївка Херсонської області.

(Фото Держприкордонслужби України, Starkon.City)

 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм