У найбільшій річці Хмельниччини виявили сліди «ковідних» препаратів

Екологія


У воді річки Дністер, яка протікає на території Хмельницької області,  виявили залишки медичних препаратів, що застосовуються в лікуванні COVID-19.

Такими є результати нещодавно проведеного первинного аналізу трьох основних річок, з яких вода постачається населенню. Крім Дністра, сліди «ковідних» препаратів знайшли і у водах річок Дніпро та Сіверський Донець.

Про це в ефірі телеканалу «Дом» заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України Михайло Хорєв.

За його словами, останні тенденції стану води пов’язані з пандемією коронавірусу. Так, під час скринінгу води виявлено сліди фармпрепаратів. Тобто, медикаментів, які в свою чергу виводяться з організму й рано чи пізно потрапляють у водний об’єкт.

«COVID-препаратів дуже багато. Те, що входить саме у «ковідний» протокол, саме ці речовини зараз у нас у воді. Ми це фіксуємо. Ми ж з вами вживаємо таблетки. Велика кількість людей лікується, і це все потрапляє туди», – пояснив Михайло Хорєв.

Крім того, у Дністрі та двох зазначених річках виявлено дуже високий вміст цинку. Також фіксують наявність пестицидів, які, на думку урядовця, можуть змиватися у водойму з розораних поруч територій. Виявлено в невеликій кількості метали, але при цьому у воді фактично немає ртуті.

В цілому ж, як зазначив заступник міністра екології та природних ресурсів,  скринінг трьох головних водних басейнів показав, що в порівнянні з країнами Європи «у нас не найгірша ситуація».

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, екологи виявили у річці поблизу підприємства Полонного критично низький рівень кисню. За забруднення річки Случ суд стягнув із Красилівського водоканалу понад 1,3 мільйона гривень. Крім того, посеред купального сезону у водоймах трьох пляжів Хмельниччини фахівці МОЗ виявили кишкові палички.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм