В ОДА пояснили, чому забруднення річок Понінківською фабрикою триватиме ще півроку

Суспільство

Технічне переоснащення очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна» відтермінують, але моніторинг стічних вод у річки Хомора і Случ здійснювати не припинять. Таке рішення прийняли на обласній комісії ТЕБ та НС.

За словами першого заступника голови Хмельницької ОДА Романа Примуша, через коронавірус та карантинні обмеження дещо змістився графік будівництва очисних споруд.

“Стосовно діяльності Понінківської картонно-паперової фабрики було багато спекуляцій. Ми розглядали це питання на останній комісії ТЕБ і НС. Керівництво підприємства запевнило, що усі роботи профінансовані, але у зв’язку з карантинними обмеженнями графік змістився. Тому нові очисні споруди на фабриці будуть завершені у січні 2021 року», – зазначив Роман Примуш.

Він висловив сподівання, що в річки Хомора і Случ, які фабрика весь час забруднювала, вже не потраплятиме така кількість скидів, як раніше. Товариство працюватиме в межах закону, а області вдасться зберегти важливе для регіону підприємство.

Нагадаємо, Держекоінспекція в Хмельницькій області неодноразово підтверджувала факти перевищення ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна» нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у Хомору та Случ. Скарги на шкідливі скиди зворотних вод у річки надходили і від місцевих мешканців, і від активістів. Суди навіть тимчасово призупиняли діяльність фабрики. Для вирішення питання було досягнуто домовленостей провести роботи з технічного переоснащення вузла біологічної очистки очисних споруд виробничих стоків підприємства.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм