Власники квадратних метрів на Хмельниччині сплатили 22 млн грн податків

З початку року власники нерухомого майна сплатили до місцевих бюджетів Хмельниччини 22 мільйони гривень податку.

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області, з цих коштів юридичні особи сплатили 18,6 мільйона, а фізичні особи – перерахували майже 4 мільйони гривень.

Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток. Ставки податку встановлюються органами місцевого самоврядування. 

При цьому пільгові розміри майна для фізосіб, на які не застосовується ставка податку, становлять: для квартири чи декількох квартир незалежно від їх кількості – 60 квадратних метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 квадратних метрів;  для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 квадратних метрів.

«Якщо ж фізособи здають свою нерухомість в оренду, під позичку чи в інших комерційних цілях, то пільги у вигляді неоподатковуваних «квадратів» (60, 120 та 180) не застосовуються. Так само це стосується нерухомого майна, якщо їх загальна площа перевищує 300 квадратних метрів – для квартири/квартир, 600 квадратних метрів – для будинку/будинків, 900 квадратних метрів – для різних типів житлових об’єктів», – наголосили в ДПС.

Додали, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи-платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 «квадратів» (для будинку), то сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості.

Нагадаємо, на Хмельниччині 15 офіційних мільйонерів прозвітували про отримані доходи.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм