Вимагали 2,5 млн доларів за статус нардепа: серед затриманих – експосадовець з Хмельниччини

Кримінал

Учора, 9 червня, Офіс Генерального прокурора та СБУ зробили гучну заяву про затримання голови однієї із політичних партій та керівника її територіального осередку, які, за версією слідства, вимагали у підприємця 2 500 000 доларів США за включення його до “прохідної” частини списку партії на виборах до ВРУ для отримання таким чином мандата народного депутата. 

Схема передбачала просування політичною кар’єрою за ці гроші.

Вони обіцяли підприємцеві призначення на посаду радника голови правління ПрАТ “Київводоканал”, і ця посада мала би стати для нього “успішним” стартом. Кошти повинні були передаватись спільникам згідно з графіком, який склав голова партії. Сума першого траншу становила 50 000 доларів США”, – йдеться в повідомленні прокуратури.

Керівника політичної партії та очільника її територіального осередку затримали під час отримання саме цієї суми “авансу”. За інформацією СБУ, вирішується питання повідомлення фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди) 

  • ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Згодом у деяких центральних ЗМІ з’явилась підтверджена неофіційними джерелами інформація про затримання представників партії “Наш край”, що очевидно і з фото Офісу Генпрокурора, на якому проглядаються символи політсили.

А колишній нардеп Ігор Мосійчук на сторінці у Facebook повідомив: “Затриманим за отримання 2,5 млн$ за місце в партійному списку є співголова партії “Наш край” Олександр Мазурчак.”

Про причетність колишнього посадовця із Хмельниччини Олександра Мазурчака йдеться і в матеріалах окремих ЗМІ, з посиланням на джерело в правоохоронних органах. Також у пабліках Кам`янця-Подільського обговорюють новину щодо затримання Олександра Мазурчака, який тут в міській раді починав свою політичну кар’єру .


Нагадаємо, Олександра Мазурчака тричі обирали міським головою Кам`янця-Подільського (1998, 2022, 2006 роки), від січня 2008-го він працював заступником міністра з питань житлово-комунального господарства України, а в червні цього ж року був призначений першим заступником міністра з питань ЖКГ. З 2010 року обіймав посаду заступника голови Київської міської держадміністрації, а 2013 по 2014 роки – голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації. З 2015 року є співголовою політичної партії “Наш край”.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм