За два роки кількість ВПО на Хмельниччині збільшилась у понад 20 разів, – дослідження

Суспільство

В Україні офіційно зареєстровано 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Це втричі більше, аніж до початку повномасштабного вторгнення. Майже півтори сотні тисяч переселенців регіоном тимчасового прихистку обрали Хмельниччину. Такі дані Реєстру ВПО, який проаналізував Рух ЧЕСНО.

Аналітики стверджують: незважаючи на поширену думку, що переселенці обирають для життя західні регіони України, статистика показує зворотнє. Лідерами за кількістю ВПО є Донецька, Харківська та Дніпропетровська області. У кожній з цих областей у статусі переселенця проживає близько півмільйона осіб. Така ж ситуація була і до початку повномасштабного вторгнення. Тоді переселенці також обирали для життя райони поруч з частково окупованими Луганщиною та Донеччиною.

Однак, за останній рік через війну кількість ВПО в областях південно-західної частини значно підвищилась. Зокрема, за даними аналітиків, у Хмельницькій області станом на кінець березня 2023 року налічувалось 141 246 переселенців, тоді як на початок травня 2021-го офіційно було зареєстровано 6 578 ВПО. Тобто, кількість переселенців на Хмельниччині зросла у понад 21 раз.

Водночас, згідно з даними карти потреб, у Хмельницькій області наразі зареєстровано 117 272 ВПО: з них у Кам`янець-Подільському районі – 31 945, в Хмельницькому районі – 62 521 та у Шепетівському – 22 806.

Офіційна кількість працездатних внутрішньо переміщених осіб, як вказує Рух ЧЕСНО, – близько 2,1 мільйона. Проте до центрів зайнятості звернулися менше 7%. І це при тому, що тема безробіття для них залишається однією з ключових. Частково робочі місця допомагає шукати місцева влада, але вирішення проблеми безробіття і далі залишається головним викликом для держави. Щодо Хмельниччини, то тут, за дослідженням, службі зайнятості вдалося працевлаштувати кожного четвертого переселенця, який звернувся по допомогу.

Нагадаємо, за працевлаштування ВПО можна отримати компенсацію. Нею вже скористалися роботодавці у сферах оптової та роздрібної торгівлі, переробної промисловості, сільського господарства, будівництва, тимчасового розміщення й організації харчування тощо.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм