За риболовлю електровудкою засуджено мешканця Летичева

Екологія

Старосинявський районний суд визнав 29-річного жителя смт Летичів винуватим у незаконному зайнятті рибним добувним промислом із застосуванням електроструму, що заподіяло істотну шкоду (ч. 2 ст. 249 КК України) та призначив покарання у виді 2 років обмеження волі з іспитовим строком на тих же 2 роки.

Крім того, як повідомили в Хмельницькому апеляційному суді, з обвинуваченого на користь держави стягнуто 16 344 гривень процесуальних витрат на залучення експерта та 19 414 матеріальної шкоди, яку він має перерахувати Летичівській селищній раді.

«Також суд конфіскував усю незаконно виловлену рибу, яку передав до КНП «Летичівська центральна районна лікарня», акумулятор, саморобний пристрій із підсакою та електрокабелями, пристрій електронний «Samus – 725 МS», дерев’яне весло, три пластикові місткості», – йдеться в інформації суду.

За матеріалами справи, торік пізнього травневого вечора  на території Щедрівського водосховища річки Південний Буг поблизу села Марківці, що на  Летичівщині, молодий чоловік разом зі своїм знайомим (матеріали щодо нього виділено в окреме провадження, – ХАС) на човні незаконно ловили рибу в період нересту за допомогою забороненого знаряддя лову – електровудки.

Виловили більше 1 тисячі карасів, 4 коропи, окуня й судака – риби, яка потрапила в зону ураження електронного пристрою для лову риби.

Фото Хмельницького рибоохоронного патруля

Забравши до своєї машини улов, електровудку з підсакою й акумулятором та весло, чоловік намагався залишити місце злочину, але не зміг – його затримав охоронець.

«У судовому засіданні свою вину й цивільний позов летичівець не визнав. Пояснив, що приїхав до річки, аби купити риби в рибалок. Попередньо домовившись, зачекав їх на березі, потім повантажив рибу в багажник і поїхав. Але його почали наздоганяти двоє чоловіків. Одному з них вдалося пробратися в багажник, тож довелося зупинитися. Згодом вони викликали поліцію», – зазначили в суді.

Стверджував, що при огляді автомобіля правоохоронці знайшли куплену рибу та його електровудку, яку він просто возив під сидінням, акумулятор – батька, підсак і весло – рибалок, що продали йому рибу. 

Проте суд прийшов до переконання, що позиція обвинуваченого про те, що він не причетний до злочину, а виявлену у його автомобілі рибу він придбав у цей день на березі річки Південний Буг, не знайшла свого підтвердження. А його показання  оцінюються судом неспроможними та спрямованими на уникнення ним відповідальності.

При цьому суд врахував, що обвинувачений раніше не судимий, характеризується позитивно, одружений, має двох неповнолітніх дітей.

Вирок ще не набрав законної сили й може бути оскаржений до апеляційного суду.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм