Здавав ворогу розташування електропідстанцій на Хмельниччині: підозрюваний у держзраді намагався оскаржити рішення суду

Кримінал

Затриманий працівниками СБУ Владислав К. із 31 серпня 2022 року по 26 січня 2023 року пересилав через Telegram співробітнику спецслужби РФ інформацію про місця розташування і характеристики електропідстанцій, розташованих на території Тернопільської та Хмельницької областей, з метою нанесення по них ракетних ударів. Зрадником виявився мешканець сусідньої області. Ухвалою суду на період слідства його взяли під варту до 24 березня без застави. Проте підозрюваний з таким рішенням не погодився і подав апеляцію.

У Тернопільському апеляційному суді повідомили, що Владиславу К. пред’явлено підозру за ч. 2 ст. 111 КК України – у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України; надання представнику іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає позбавлення волі на 15 років або довічне ув’язнення, з конфіскацією майна.

Не погодившись із обраним йому запобіжним заходом, підозрюваний в апеляційній скарзі просив помістити його під домашній арешт або визначити розмір застави. Обґрунтовуючи свої вимоги, зазначив, що у скоєному щиро розкаявся та співпрацює зі слідством. Також просив врахувати, що опікується матір’ю, яка є інвалідом 2-ої групи і потребує його фізичної допомоги”, – зазначили в суді.

Колегія суддів перевірила матеріали справи дійшла висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення. Тому підстав його скасування немає.

Попри твердження підозрюваного про щире каяття та співпрацю зі слідством, суд врахував, що більш м’який запобіжний захід буде недостатнім для запобігання імовірним ризикам.  

Безпідставними визнано й доводи апелянта, що його матір як інвалід 2-ї групи потребує фізичної підтримки. Сторона захисту надала суду письмову інформація Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА від 7 березня 2018 року про призначення їй другої групи інвалідності, однак відсутні відомості, що вона наразі потребує постійного стороннього догляду і не має підтримки від інших родичів.

Щодо прохання підозрюваного визначити йому розмір застави, колегія суддів вказала, що під час дії воєнного стану при застосовуванні в цій справі запобіжного заходу у виді тримання під вартою слідчий суддя правомірно не визначив розмір застави.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм