Хмельниччина лідирує в освоєнні коштів на підтримку постраждалих від насильства

Суспільство

На Хмельниччині триває активна робота з розбудови мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Такі заходи передбачені в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц», в якій Україна бере участь.

Про це сьогодні, 17 листопада, йшлося на засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок.

Спікерами на заході, як повідомили в пресслужбі Хмельницької ОДА, виступили перша леді України Олена Зеленська, Етьен де Понсен, представники профільних міністерств, інститутів громадянського суспільства, окремих ОДА. Від Хмельниччини – заступник голови ОДА Володимир Юр’єв спільно з представниками Департаменту соціального захисту населення.

Рік тому за ініціативи Олени Зеленської Україна приєдналась до «Партнерства Біарріц» та стала однією з 14 держав-членів, які прагнуть забезпечити сприятливі умови для самореалізації чоловіків та жінок з однаковим доступом до навчання та кар’єрного розвитку. Україна взяла на себе зобов’язання у п’яти сферах:
· розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення;
· навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків;
· запобігання насильству;
· зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків;
· створення більших можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.

Саме про ті заходи, що були вжиті в Україні задля реалізації взятих зобов’язань, говорили сьогодні учасники засідання.

Відтак, лише за останній рік в Україні:

– Ухвалено закон, який посилює відповідальність за домашнє насильство. Також зафіксовано більше, ніж будь-коли, звернень щодо цього – понад 200 тисяч. Триває процес створення 30 нових шелтерів – прихистків для жінок, яким необхідно сховатися від кривдників. Вперше на це виділена окрема державна субвенція – 274 мільйони гривень. На урядову гарячу лінію 1547 із допомоги жертвам насильства надійшло 1790 звернень лише за 10 місяців цього року.

– Пішли в декрет перші татусі: відповідним законом для чоловіків запроваджено відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів. А відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відтепер – рівне право кожного з батьків.

– Міністерство розвитку громад та територій, як повідомив його очільник Олексій Чернишов, оновлює нормативні акти країни – щоб усі будівлі, від громадських до житлових, ставали зручними для людей з візками й на візках, будь-якого віку та в будь-якому фізичному стані.

– Міністерство освіти і науки провело перші експертизи шкільних підручників на наявність у них дискримінаційного контенту та запроваджує подібну практику щодо підручників для вишів.

– Щоб подолати розрив в оплаті праці між чоловіками і жінками, розроблена національна стратегія до 2024 року. Та вже на кінець року, за даними Мінсоцполітики, цей розрив скоротився більш, ніж на 3% – із 20 до 17%.

Цьогоріч шість територіальних громад Хмельницької області отримали кошти субвенції з державного бюджету на створення притулків, денних центрів, консультативних служб, придбання автомобілів для мобільних бригад при притулках.

«Субвенцію з державного бюджету на загальну суму 11,63 мільйона гривень отримали Солобковецька, Ганнопільська сільські та Волочиська, Красилівська, Хмельницька, Ізяславська міські територіальні громади. За даними, які були озвучені в ході засідання комісії, наша область є лідером за станом освоєння коштів цієї субвенції. Наразі громади освоїли 43% виділеного фінансування», – наголосили в облдержадміністрації.

(За матеріалами Хмельницької ОДА) 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм