«Тиха» проблема домашнього насильства має звучати гучно, – прокурор Хмельниччини

Суспільство

Жертва домашнього насильства часто боїться реакції кривдника, та ще частіше – осуду суспільства. І це є величезною проблемою, адже безкарність породжує нові злочини. І таких фактів на Хмельниччині цьогоріч побільшало, особливо серед дітей.

Про це сьогодні, 3 вересня, на пресконференції щодо протидії домашньому насильству заявив керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник.

За його словами, статистика вражаюча: упродовж 7 місяців цього року до органів поліції надійшло понад  3 тисячі заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства. Зареєстровано 120 кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, а це на третину більше, ніж торік за такий же період (83 кримінальних правопорушення). До суду направлено 135 обвинувальних актів і вже засуджено 61 особу.

Поліцейськими з початку року на кривдників складено понад 2,5 тисячі адміністративних протоколів. На профілактичному обліку перебуває 2,3 тисячі осіб, схильних до насильства. 

«Практика свідчить, що здебільшого такі кримінальні правопорушення вчинено на побутовому ґрунті та через вживання «оковитої». У багатьох випадках жертвами є найменш захищені: серед 122 потерпілих – 98 жінок та 14 дітей», – зауважив Олексій Олійник.

Наголосив, що домашнє насильство – це не тільки побої та тілесні ушкодження, а ще й психологічні знущання. Він навів приклади.

За психологічне насилля відносно 82-річної матері Старокостянтинівським райсудом до одного року позбавлення волі засуджено жителя села Самчики. Також Шепетівською окружною прокуратурою у серпні скеровано до суду обвинувальний акт стосовно місцевого мешканця, який систематично психологічно знущався над своєю цивільною дружиною. А до цього обидва зловмисники декілька разів піддавалися за це адмінвідповідальності. Однак такі заходи на поведінку чоловіків не вплинули.

До кривдників законодаством передбачено застосування термінових заборонних приписів, обмежувальних приписів, профілактичної роботи та виконання ними спеціальної програми. Цьогоріч поліцейськими внесено 286 термінових заборонних приписів. А корекційні програми за рішенням суду пройшли 37 осіб, з них 11 жінок.

«У цих питаннях надважливою є і позиція потерпілої сторони. Жалість до насильника часто породжує ще важче насилля. Так, житель села Кутки колишнього Славутського району, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті ревнощів наніс численні тілесні ушкодження своїй співмешканці. Бив молотком, палицею, руками та ногами по голові, обличчі, тулубі, животі, по руках та ногах. Унаслідок мордування потерпіла померла на місці. Убивцю ув’язнено на 10 років. Але цієї трагедії могло би й не статися, якби у 2019 році, коли він побив співмешканку, вона не відмовилася від обвинувачення», – розповів керівник прокуратури.

Олексій Олійник акцентував увагу й на особливо гострому питанні –  насильстві відносно дітей. Саме вони, на його думку, є мовчазними і найменш захищеними жертвами.

Прокурор назвав жахливі цифри: у 2021 році кількість потерпілих неповнолітніх  від домашнього насильства зросла на 57 %. Якщо за весь минулий рік таких дітей було 8, то на теперішній час їх уже 14. Зафіксовано 13 фактів сексуального насильства та зґвалтування неповнолітніх, більшість із них скоєно близькими родичами та раніше судимими за аналогічні дії.

Далі пішли факти.

Нагадав він випадок, який сколихнув мало не всю країну, коли в реанімаційне відділення Хмельницької міської дитячої лікарні доставили маленьку дівчинку Вікторію з тілесними ушкодженнями та без свідомості. Внаслідок нанесених матір’ю численних ударів у голову дівчинка померла. Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 121 КК України розглядається у суді, обвинувачена під вартою. 

Інший випадок.  За повідомленням начальника відділу у справах дітей та соціального захисту населення Смотрицької ОТГ в травні розпочато кримінальне провадження за фактом катування батьком своїх дітей. Про це стало відомо від педагогів. Розпеченою коцюбою він «виховував» 8-річного злопчика та 6-річну дівчинку. При цьому його співмешканка, котру раніше судили за спричинення тілесних ушкоджень своїй малолітній дитині і позбавлена батьківських прав відносно двох дітей, була очевидцем насильницьких дій, однак приховала це. Жодні бесіди спеціалістів селищної ради з батьком про методи виховання дітей позитивних результатів не дали. Наразі триває судовий розгляд, обвинувачений перебуває під вартою.

Від сексуального насилля, вчиненого раніше судимим за аналогічний злочин чоловіком, потерпіло двоє 6-річних та 8-річна дівчинка, а також 11-річний хлопчик. Ще в одному випадку батько систематично ґвалтував свою 12-річну падчерку. Він також вже має судимість за такий злочин і після десятирічного ув’язнення взявся за старе. Ще одна справа розглядається в суді відносно чоловіка, який розбещував та ґвалтував своїх малолітніх двійнят.

На запитання журналістів, що спричинило зростання кількості насильства, прокурор Хмельниччини відповів:

«Латентність. Жертви здебільшого мовчать, а насильники цим користуються.  Злочини, пов’язані із домашнім насильством, більше приховувались, аніж обліковувались. Але ця «тиха» проблема має звучати гучно! І з цим треба боротися спільно».

Саме тому, на переконання спікера пресконференції,  державний механізм щодо захисту жертв насильства, а особливо – дітей, має працювати злагоджено. І «номером один» тут повинна бути служба у справах дітей. Але в умовах децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування у ряді територіальних громад такий орган тривалий час не функціонує.

Доцільність існування служби в ОТГ, каже Олексій Олійник, прокурори змушені доводити через суд. За півтора роки прокурорами пред’явлено 18 позовів про зобов’язання громад утворити у своїй структурі служби у справах дітей. Проте їх робота подекуди формальна.

Керівник обласної прокуратури сподівається, що не лише через відповідні органи, а й через ЗМІ зможе донести до населення нетерпимість до будь-яких проявів насилля.

Нагадаємо, притулок для постраждалих від насильства планують створити в Хмельницькому. 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм