“Крапка у завершенні співпраці з РФ”: на Хмельницькій АЕС будуватимуть два енергоблоки за американською технологією

Економіка

Кабінет Міністрів 20 січня ухвалив рішення щодо початку будівництва двох енергоблоків АР 1000 за технологією американської компанії Westinghouse на майданчику Хмельницької АЕС.

Коментуючи рішення, міністр енергетики Герман Галущенко сказав:

Це будівництво є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики. Ми починаємо розробку технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися. Тобто ми закінчили еру створення атомної генерації за радянською технологією”.

За його словами, будівництво та запуск двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС орієнтовно завершать у 2030 – 2032 роках, хоча на строки може вплинути перебіг воєнних дій.

Галущенко підтвердив, що вартість одного енергоблока становить близько 5 мільярдів доларів США.

Зазначається, що реактор AP1000 компанії Westinghouse – це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000 (сьогодні в Україні експлуатуються 13 таких енергоблоків), особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.

Зауважимо, вивчати можливість добудови на Хмельницькій АЕС висококваліфіковані інженери американської компанії почали ще в 2021 роціУ червні минулого року урочисто відкрили пам`ятний знак з нагоди початку будівництва енергоблоків 5 та 6. Атомники розпочали підготовку фахівців для співпраці з Westinghouse у рамках зведення реакторів.

Нагадаємо, торік на початку грудня місія МАГАТЕ побувала на Хмельницькій АЕС з метою моніторингу поточної ситуації та оцінки стану ядерної безпеки й захищеності.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм