Медзаклади Хмельниччини отримають апарати зовнішньої фіксації для лікування поранених

Здоров‘я

4 852 апарати зовнішньої фіксації (АЗФ) закуплено ДП “Медичні закупівлі України” за кошти, які були зібрані через фандрейзингову платформу UNITED24, а саме — на 14 645 570 гривень. Апарати надійдуть у різні області України, зокрема, і в Хмельницьку.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Зазначається, такі апарати є унікальними. Раніше кістку скріплювали внутрішньою пластиною чи цвяхом, які проходили через кістково-мозковий канал, а АЗФ — це фіксація зовнішня, тому не потребує розрізу тканин. Уламки співставляються, утримуються спеціальною конструкцією і фіксуються.

Це призводить до профілактики жирової емболії та тромбоемболії, тобто найгірших ускладнень, що виникають через попадання тромбів з кістки у кров, через що у 50% випадках людина гине”, – йдеться у повідомленні.

Апарати зовнішньої фіксації надійдуть у медзаклади 17-ти областей, у тому числі й Хмельниччини, а також відомчі заклади охорони здоров’я.

АЗФ вкрай важливі для надання допомоги пораненим в бойових умовах, без нього пацієнта не можна транспортувати, а тим більше лікувати. Апарат накладається за 5-10 хвилин, при чому зробити це можна навіть у польових умовах”, – зазначає заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Нагадаємо, лікарні Хмельниччини отримали чергову партію медобладнання на майже 15 000 000 гривень. Також медзакладам Хмельницької області сформовано гумдопомогу зі США.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм