На Хмельниччині фіксують зростання споживчих цін

Економіка

Споживчі ціни на Хмельниччині в березні, порівняно із попереднім місяцем, зросли на 3,1%, по Україні – на 4,5%. Найбільше подорожчали фрукти — майже на 21%.

За інформацією Головного управління статистики в області, серед продуктів харчування у межах 7,1–4,2% підвищились ціни на рис, кисломолочну продукцію, соняшникову олію, овочі, цукор, маргарин. Від 3 до 1% зросли в ціні сири, риба та продукти з риби, сметана, хліб, безалкогольні напої, макаронні вироби, сало, кондитерські вироби з борошна та цукру, масло, продукти переробки зернових, яловичина, свинина, молоко. Водночас зниження цін відбулось на м’ясо птиці (на 1,6%) та яйця (на 0,5%).

Одяг та взуття подорожчали в середньому на 9,4%.

Також у березні на Хмельниччині підвищилися ціни на оренду житла, його утримання та ремонт. Облстат надає цифру — на 11,3%. Проте фактично у сфері найму житла вартість послуг зросла на половину, а то й у рази.

Крім того, через різке здорожчання палива і мастил як мінімум на 4%, зросла й вартість проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті майже на 7%.

Підвищення цін відбулося і в сфері охорони здоров’я на 4,3%, яке спричинено зростанням цін на фармацевтичну продукцію на 6,4%.

З інших товарів та послуг найбільше подорожчали прилади й продукція з особистого догляду – на 5,8%. Близько відсотка додали в ціні предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, страхування особистого транспорту, харчування поза домом, у сфері зв’язку. Дещо подешевшали послуги у сфері відпочинку та культури.

Нагадаємо, на Хмельниччині рейдові групи контролюватимуть ціни на товари. Наразі вже виявлено завищені ціни на ліки.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм