На Хмельниччині очікують намолотити гречки в рази більше за потребу, – ОВА

Економіка

Агроформування Хмельниччини продовжують збирання пізніх культур: соняшнику, гречки, буряків. Вже приступили і до сівби озимих. Попри складну ситуацію в країні, сільськогосподарський регіон за валовим збором і урожайністю утримує лідерські позиції.

Зокрема, як повідомляють в обласній військовій адміністрації, на площі 13,3 тисячі гектара (89% до належного) обмолочено гречку. Її валовий збір становить понад 15 тисяч тонн.

За цим показником область посідає друге місце в Україні. Всього очікується намолотити 18 тисяч тонн гречки, при річній оптимальній потребі мешканців Хмельниччини та переміщених осіб в 7,5 тисячі тонн зерна цієї культури”, – зауважують в ОВА.

Додають, що наразі зернових культур намолочено 1 мільйон 920 тисяч тонн при середній урожайності 60,4 ц/га. А це, як вже повідомляв ХМ-ІНСАЙД, найвища цьогорічна урожайність в Україні.

Соняшник, за даними ОВА, обмолочений на 22% посіяної площі, його зібрали вже 140 тисяч тонн. Соя обмолочена на 14% всієї площі, вал – 75 тисяч тонн.

Крім того, аграрії продовжують збирання цукрових буряків: вже викопали на 17% посіяних обсягів. Середня урожайність цукристих становить  480 ц/га.

З настанням оптимально-допустимих термінів агроформування Хмельниччини приступили до сівби озимих зернових культур урожаю 2023 року. Вже посіяно 146 тисяч гектарів, або 62% запланованого. до запланованих обсягів. Завершено сівбу озимого ріпаку на понад 76 тисячах гектарів (102% до наміченого”, – констатували в адміністрації.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм