На Хмельниччині розпочали підрахунок диких тварин

Екологія

Торік в угіддях Хмельниччини зафіксували 1061 кабана, 4508 козуль, а також близько 30 особин зайців-русаків на тисячу гектарів. Як змінилася популяція звірів уже цього року – мають порахувати до середини лютого.

Про початок щорічного зимового обліку диких тварин повідомили у Хмельницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Він  є  обов’язковим для  всіх  користувачів  мисливських господарств  і  проводиться  щороку з  метою  визначення  видового  складу,  встановлення  місця  проживання  тварин,  іх  міграції,  територіального  розміщення,  чисельності  в  різних  угіддях», – наголосили в установі.


У Хмельницькій  області  налічується 34  користувачі  мисливських  угідь. Загальна площа угідь становить 1,4  мільйона гектара: лісових  – 272 тисячі гектарів, польових- 1,1 мільйона та водно-болотних – 49 тисяч гектарів.

Аби здійснити облік диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин, лісівники Хмельниччини користуються різними методами. Наприклад, найкращим помічником для підрахунку називають сніг, оскільки за слідами тварин можна дізнатися чимало інформації.

Також рахують звірину шляхом  спостереження  на  підгодівельних  майданчиках, шумового  прогону. Опитують майстрів лісу про наявність тих чи інших видів тварин на своїй дільниці, співвідношення самців, самок і молодняка.

«Найбільш  розповсюдженими  видами у нашій місцевості є заєць,  лисиця, козуля, олень плямистий, кабан, лось, вовк», – розповіли лісівники.

У відомстві зазначили, що на основі результатів обліку готуються ліміти відстрілу, відлову диких звірів у мисливському сезоні 2021-2022 років. Так, в сезоні 2020-2021 років всіма користувачами області планувалося добути 132 кабани, 240 козуль, майже 7 тисяч зайців-русаків.

Облік диких тварин допомагає ще й дізнатись, на який вид звернути увагу для збільшення поголів’я, а також в яких місцях регулювати чисельність хижаків, які є серйозною загрозою для молодняка козуль і зайців.

 

Нагадаємо, на Деражнянщині місцеві мешканці скаржаться на присутність вовків поблизу декількох сіл.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм