На Хмельниччині розпочато призов військовослужбовців оперативного резерву

Суспільство

Відсьогодні, 23 лютого, у Хмельницькій області, як і в усій регіонах України,  розпочато призов резервістів оперативного складу на військову службу. Він триватиме найближчі сім днів.

Про це повідомило командування Сухопутних військ ЗСУ, з посиланням на відповідний наказ президента.

За інформацією командування, резервісти оперативного складу повинні самостійно звернутися у свої військові частини або територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки у свій ТЦК.

Призов резервістів відбувається максимум на 1 рік. Резервісти проходитимуть службу в тих військових частинах та за тією спеціальністю, в яких вони проходили службу раніше. За ними зберегаються і місце роботи, і середньомісячна зарплата. Планується призвати загалом 36 тисяч резервістів. 

«Якщо резервіст з тих чи інших причин, передбачених законом, не може бути призваний, йому необхідно особисто пред’явити документи, що це підтверджують. За неявку чи ігнорування призову передбачено адміністративну чи кримінальну відповідальність», — попереджають у командуванні.

Резервісти оперативного резерву — це військовослужбовці, які звільняються зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, та набули певної військової облікової спеціальності.

Під призов підпадають особи віком від 18 до 60 років — як офіцери, так і рядовий сержантський склад. В особливий період протягом доби дозволяється призвати резервістів на військову службу без оголошення мобілізації.

Наразі, в окремих територіальних центрах Хмельниччини повідомляють про активну роботу з формування військового резерву.

Зокрема, Шепетівський районний ТЦК та СП, командування військової частини А7181 розпочали відбір кандидатів у резервісти до батальйону територіальної оборони. Мешканців району закликають проявити активну громадську позицію і долучитися до справи оборони нашої країни шляхом підписання контракту на службу у військовому резерві батальйону територіальної оборони.

Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк повідомив, що ще вчора були проведені збори кандидатів до тероборони і кількість бажаючих невпинно зростає.

«Планували, що буде близько 50 чоловік, а за словами Василя Пундика (командира добровольчого формування Нетішинської МТГ – ред.) було близько 200 чоловік. Сьогодні його телефон «гарячий» від бажаючих. Деякі хочуть обовязково служити в теробороні на постійній основі. Дехто за віком та станом здоров’я підходить в штат резервістів. Такі кандидатури направляються командуванню Шепетівського батальйону. Є також підприємці, які бажають допомогти фінансово.З бюджету кошти виділені, але допомога в таких випадках аж ніяк не буде зайвою», – написав мер Нетішина в соцмережах.

Нагадаємо, на Хмельниччині активно формують резерв тероборони та проводять показові навчання. 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм