На Хмельниччині закриють три дитячі санаторії

Економіка

Депутати Хмельниччини остаточно налаштовані ліквідувати три фтизіатричні дитячі санаторні заклади, розташовані на території регіону. Про це свідчать проєкти рішень сесії обласної ради, запланованої на 25 червня 2020 року.

Зокрема, йдеться про закриття Кам’янець-Подільського обласного дитячого спеціалізованого санаторію (м. Кам’янець-Подільський), Великожванчицького обласного дитячого пульмонологічного санаторію (Дунаєвецький район), та обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» (с.Маліівці Дунаєвецького району).

Кам’янець-Подільський обласний дитячий спеціалізований санаторій (усі фото з офіційних сторінок закладів)


Питання щодо ліквідації цих закладів піднімалося ще наприкінці минулого року. За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, зазначені санаторії не увійшли в перелік тих, які на підставі медичної реформи з 1 квітня фінансуються Національною службою здоров’я України. Так само й не передбачено фінансування цих закладів з обласного бюджету.

Великожванчицький обласний дитячий пульмонологічний санаторій

Отож, санаторії, де дітям від 1 року і старше надавали комплексне протитуберкульозне лікування, стали великим фінансовим тягарем для держави. Як, по суті, і більшість закладів фтизіатричноі галузі.

Обласний дитячий спеціалізований санаторій «Світанок»


Однак, попри заздалегідь узгоджене рішення органів влади, з ліквідацією обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» не згідні його працівники. 
Напередодні, 15 червня, зареєстровано петицію щодо недопущення закриття цього закладу.

«Ліквідовуючи санаторій, ви позбавите змоги оздоровлюватися та лікуватись дітей, які дійсно цього потребують, – йдеться в петиції. – Із 1946 року санаторій «Світанок» оздоровлює маленьких пацієнтів, хворих на туберкульоз, та з групи ризику туберкульозу. Щороку у нас покращують здоров’я до 400 дітей, проводиться контрольована хіміопрофілактика дітям, інфікованим туберкульозом, дітям з сімейних туберкульозних вогнищ та реабілітація і доліковування дітей після перенесеного туберкульозу. Вже майже сторіччя, як функціонує наш заклад, були і важкі часи,але незважаючи на це, здоров’я дітей завжди було в пріоритеті держави.
…Ми вважаємо, що реформа медицини повинна покращувати її доступність для пацієнтів, а не знищувати заклади, які вкрай важливі для дітей. Батьки, громадськість дуже стурбовані подібним рішенням…»

Для розгляду обласною радою петиції необхідно зібрати 1000 підписів. Наразі їх є не більше двадцяти. До засідання сесії залишилося десять днів.

У разі підтримки проектів рішень про ліквідацію, приміщення санаторіїв, кожне з яких має своє вікове історичне минуле, перейдуть на баланс громад. Що їх чекає – розруха чи новий господа, наразі невідомо. Персонал скоротять. А маленьким пацієнтам, як альтернативу від Департаменту охорони здоров’я, запропонують амбулаторне лікування або Староушицький обласний дитячий санаторій «Дністер». Він з-поміж названих вище перебуває у найкращому стані.

До слова, у лютому 2020 року Кабмін розглядав депутатський запит щодо збереження Хмельницького обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» у с. Маліівці. Міністерство охорони здоров’я на запит відреагувало таким чином:

«… Відповідно до принципів доказової медицини і з точки зору економічної ефективності використання бюджетних коштів на утримання протитуберкульозних санаторно-курортних закладів в сучасних умовах є недоцільним».

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм