Не чинити самосуд над мародерами закликає прокурор Хмельниччини

Суспільство

З часу запровадження воєнного стану громадяни запустили країною цілий флешмоб. Кожного спійманого на місці злочину мародера вони прив’язуюсь до стовпа та б’ють, інколи знімаючи штани винуватцю. У такому вигляді людина змушена перебувати на вулиці до приїзду поліції. Такі дії, зауважують в прокуратурі, є відвертим самосудом і теж караються.

Випадки «виховання» мародерів є й на Хмельниччині, повідомляють в пресслужбі обласної прокуратури. Зокрема, в містах Нетішин, Хмельницький та Кам’янець-Подільський. Відомості про всі факти вчинення затриманими особами майнових злочинів внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тривають слідчі дії.

Ніхто не заперечуватиме, наголошують в установі, що зараз багато хто промишляє крадіжкою. Але «наука батогом» є порушенням прав людини та вимагає притягнення до відповідальності.

«Самосуд може мати різні форми прояву, але індивідуальні розправи, які вчиняються задля помсти, є неприпустимими. Вони мало чим відрізняються від умисного злочину. Боротися з мародерами – це схвально, але не такими методами», – зазначає керівник обласної прокуратури Олексій Олійник.

Наголошує, що такі дії повністю за межами закону. Їх ознаки об’єктивно не вписуються у вимоги статтей 36 та 38 Кримінального кодексу України, які регламентують право на необхідну оборону та затримання особи, що вчинила злочин.

Більше того, вони можуть підпадати під ознаки умисного вбивства, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. Як, наприклад, випадок у Волинській області, коли побита людина померла після «виховання» біля стовпа.

Днями ВРУ прийняла Закон «Про мародерство», відповідно до якого посилено покарання за цей злочин, а також внесено зміни та доповнення до окремих статей Кримінального кодексу України кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану.

«Відтепер за крадіжку, розбій, грабіж, вимагання, привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем злочинці сидітимуть за ґратами значно довше», – каже керівник прокуратури.

Олексій Олійник закликає всіх, хто став свідком вчинення злочинів, звертатися до правоохоронних органів. Зловмисники, запевняють, будуть затримані та неминуче притягнуті до кримінальної відповідальності.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм