«…Патріоти познаходились»: твердження депутата Хмельницький апеляційний суд визнав оціночним судженням

Суспільство

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу депутата Смотрицької селищної ради Камянець-Подільського району та скасував рішення Дунаєвецького райсуду, яким обранця було зобов’язано публічно спростувати недостовірну інформацію щодо іншого депутата.

Як повідомили у пресслужбі апеляційного суду, з позовом до райсуду звернувся депутат цієї ж ради. За його словами, 24 грудня 2020 року на сесії колега поширив про нього недостовірну інформацію, публічно заявивши, що він начебто переховувався від АТО у селищі Смотрич. Під час сесії відповідач сказав: «…патріоти познаходилися. Самі поховалися від АТО, понімаєш, з Харкова аж тут, а тепер будуть патріотів шукати…». Тож позивач уважає, що це висловлення порочить його честь, гідність і ділову репутацію та має бути спростоване.

Дунаєвецький районний суд частково задовольнив позов, визнавши  висловлення про переховування від АТО недостовірним і таким, що порушує права позивача на повагу до його гідності, честі та недоторканість ділової репутації. Зобов’язав депутата спростувати цю інформацію на найближчій сесії ради після набрання рішенням законної сили.

Твердження ж, що позивач не патріот України, на думку місцевого суду, належить до оціночних суджень, тому його поширення не призвело до порушення особистих немайнових прав.

Проте відповідач вважає, що всі ті його вислови на сесії – оціночні судження. Вони не містять негативної інформації і ніяким чином не зачіпають честі, гідності та ділової репутації колеги, тому просив апеляційний суд скасувати рішення суду першої інстанції й відмовити у позові.

«Враховуючи характер використаних відповідачем мовних засобів (звернення у множині до невизначеного кола осіб, алегоричне порівняння), це твердження не містить негативної інформації щодо позивача, яка може бути перевірена на предмет відповідності дійсності та правдивості», – зауважив апеляційний суд в постанові.

На думку ХАС, фраза «…патріоти познаходилися. Самі поховалися від АТО, понімаєш, з Харкова аж тут, а тепер будуть патріотів шукати…» є оціночним судженням, сформованим на підставі суб`єктивного сприйняття поведінки на засіданні ради одного депутата іншим, яке не порушує честь, гідність і ділову репутацію позивача та не підлягає спростуванню. І в справі немає даних про те, що судження висловлено у брутальній, принизливій чи непристойній формі, тобто є надмірним, і призвело до порушення немайнових прав позивача.

До того ж, як констатує суд, депутат – публічна особа, внаслідок чого межа його допустимої критики є значно ширшою.

Нагадаємо, суд зобов’язав мера Кам’янця-Подільського публічно спростувати неправдиву інформацію.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм