Тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуть до кінця опалювального сезону

Сьогодні, 9 лютого, підписано Меморандум з місцевою владою, згідно з яким до кінця опалювального сезону 2020-2021 років українці отримуватимуть теплову енергію та гарячу воду в багатоквартирні будинки за незмінною ціною.

Про це повідомили в Офісі Президента.

Нагадаємо, днями керівники міських громад Хмельниччини взяли участь в обговоренні проєкту цього документу з Прем’єр-міністром. Тоді голова Славути Василь Сидор назвав запропонований Меморандум «маніпулятивним і збитковим для місцевих бюджетів», оскільки в документі не передбачалось механізму погашення різниці в тарифах комунальним підприємствам. За результатами обговорення Меморандум відправили на доопрацювання. 

Наразі ж його укладено між Кабінетом Міністрів України, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НАК «Нафтогаз України» і мерами українських міст.

«Це рішення підтримали всі міські голови», – йдеться у повідомленні.

Від міських голів підписали мер Житомира Сергій Сухомлин, очільник Києва Віталій Кличко, Одеси – Геннадій Труханов, Бучі – Анатолій Федорук. За допомогою відеозв’язку на заході були присутні міські голови Дніпра – Борис Філатов, Львова – Андрій Садовий та Маріуполя – Вадим Бойченко.

Голови громад відмітили, що вперше відбувається такий прозорий та відвертий діалог між центральною владою й місцевим самоврядуванням, і це дає важливі результати для громадян України.

Меморандум також передбачає, що теплопостачальні підприємства гарантовано отримуватимуть газ для виробництва тепла та постачання його у домівки громадян упродовж усього опалювального періоду 2020-2021 років. Для цих підприємств передбачені відстрочка оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.

Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм