У трьох містах Хмельниччини вартість теплопостачання може зрости уп’ятеро

Економіка

Із 1 лютого майже уп’ятеро може зрости вартість природного газу для теплопостачання житлових будинків в окремих містах. Серед них – три міста з Хмельницької області, мешканці яких ризикують отримувати платіжки за тепло вже по 40 гривень за кубометр.

Таку заяву зробили в Міжгалузевій асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго».

Зазначається, що через прорахунки ГК «Нафтогаз Трейдинг» у прогнозуванні обсягів природного газу за фіксованою ціною для виробництва теплоенергії населенню та бюджетним установам ситуація навколо теплопостачання споживачів в регіонах України стає критичною. Компанія категорично відмовляється коригувати ці обсяги. Натомість  виставляє за перевищення лімітів газу рахунки за ринковою ціною всупереч досягнутим домовленостям з Урядом перед початком опалювального сезону.

«Через це теплопостачальні підприємства таких міст як Вінниця, Жовті Води, Миргород, Херсон, Теплодар, Нововолинськ, Кам’янець-Подільський, Шепетівка та Старокостянтинів вже в січні не зможуть розрахуватись за спожитий природний газ для забезпечення теплопостачання своїх міст. За умовами жорстких договорів, запропонованих ГК «Нафтогаз Трейдинг» теплопостачальникам, це означає зміну умов надання газу та можливе застосування з 1 лютого страхового механізму – постачальника «останньої надії», за яким газ може надаватися лише 2 місяці, не за фіксованою «соціальною» ціною 7,42 тис грн/1 тис куб м, а ринковою. У січні вона становить близько 40 тис грн/1 тис куб м», – йдеться в заяві.

Враховуючи такий стан справ, Асоціація звертається до Комітету ВР України з енергетики та ЖКП щодо термінового проведення комітетських слухань з розгляду надзвичайної ситуації та розробки антикризових заходів для сталого проходження опалювального сезону.

Нагадаємо, раніше в уряді запевняли, що підстав для паніки немає, а вартість опалення залежить виключно від керівництва громад.

ДОВІДКОВО:
Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» створена у 1990 році, є добровільним неприбутковим міжгалузевим об’єднанням самостійних юридичних осіб: теплогенеруючих, теплотранспортуючих та теплосервісних організацій, виробничих підприємств, науково-дослідних, проектних, ремонтобудівельних та інших підприємств та організацій різних форм власності, які об’єдналися з метою координації їх діяльності для вирішення питань енергозабезпечення населених пунктів України.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм