Бездіяльність посадовців Хмельницького КП «Спецкомунтранс» призводить до екологічної катастрофи, – ДЕІ

Екологія

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області б’є на сполох через катастрофічний стан полігону твердих побутових відходів в місті Хмельницький. Цього разу екологи емоційно звернулися до керівництва Хмельницького комунального підприємства  «Спецкомунтранс».

На переконання ДЕІ, бездіяльність «Спецкомунтрансу» призводить до екологічної катастрофи в обласному центрі.

«Панове посадовці ХКП «Спецкомунтранс», схаменіться!»… Подивіться до чого призводить ваша бездіяльність! Невже ви не усвідомлюєте масштаби проблеми? Вони набагато більші, ніж можна побачити оком. Токсичний фільтрат сміттєзвалища твердих побутових відходів (ТПВ) містить отруйні органічні, неорганічні речовини і важкі метали, які максимально концентруються в нижніх шарах ТПВ, забруднюючи токсинами ґрунт, воду та повітряне середовище. Крім того, фільтрат звалищ ТПВ містить патогенні мікроорганізми, яйця гельмінтів і являє собою загрозу життю і здоров’ю населення», – йдеться в повідомленні ДЕІ.

Екологи вимагають припинити забруднювати довкілля і називають такі дії «екоцидом», що може загрожувати реальною небезпекою місту і відповідальність за це передбачена кримінальним законодавством.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, Хмельницькому «Спецкомунтрансу» нараховано 54,6 мільйона гривень збитків за забруднення озера. Згодом Держекоінспекція заявила, що в разі відмови від добровільного відшкодування заподіяних збитків звертатимуться до суду з вимогою про примусове стягнення.

Наразі в установі оприлюднили зафільмовані докази забруднення водойми в мікрорайоні Озерна, в яку впадає струмок із токсичною водою.

Також в ДЕІ звертають увагу влади Хмельницького на необхідність вирішення цієї проблеми та контролю над екологічною ситуацією навколо підвідомчого міськраді комунального підприємства.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм