Екологи показали зразки води до і після імовірного забруднення хмельницьким сміттєзвалищем

Екологія

У Хмельницькому питання полігону твердих побутових відходів, який експлуатується з 1956 року, є найбільшою екологічною проблемою вже багато років. А місцева влада, на переконання Держекоінспекції  у Хмельницькій області, не помічає або не хоче помічати масштабів катастрофи, яка невідворотно насувається.

У ДЕІ запевняють: неодноразово наполягали на припиненні експлуатації міського сміттєзвалища. Так, в 2008 році було тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність ХКП «Спецкомунтранс» з експлуатації полігону через суттєві порушення. Але наприкінці 2009-го господарський суд скасував це рішення.

Упродовж 2018-2021 років інспекцією проведено десяток перевірок на ХКП «Спецкомунтранс». За їх результатами фіксувались практично ті ж самі порушення.

«Однак керівництво підприємства вперто не робить кроків, аби їх усунути, тим самим убезпечити себе і населення від ймовірного екологічного лиха. На жаль, вони не усвідомлюють, що фактично живуть у зоні екологічної катастрофи, епіцентром якої є цілком відчутна загроза у вигляді полігону твердих побутових відходів в місті Хмельницькому», – йдеться в інформації ДЕІ.

За численними вже цьогорічними зверненнями хмельничан, щодо погіршення якості води в ставку мікрорайону Озерна, Держекоінспекція провела позапланову перевірку ХКП «Спецкомунтранс». Тоді було  встановлено факт потрапляння стічних вод (фільтрату) у поверхневі водні об’єкти – струмок без назви (ліва притока річки Південний Буг), який протікає через мікрорайони Отрадне та Дивокрай і впадає в ставок мікрорайону Озерна.

Крім того, факт витікання фільтрату за межі полігону та стік його по рельєфу був встановлений посадовцями ДЕІ ще в березні минулого року.

Наочний вплив фільтрату на якість води екологи наводять нижче на фото.

«Ці проби відбирались в рамках позапланової перевірки 26 квітня 2021 року, – зауважили в ДЕІ. – Перша колба – вода у струмку до полігону. Друга колба – сам фільтрат, який і є причиною забруднення води. Третя, четверта, п’ята і шоста колби –  вода у струмку та в озері мікрорайону Озерна після потрапляння фільтрату. Шкода, що фото не передає запах, який виділяється від фільтрату. Але, напевно місцеві мешканці це вже відчули».

Виходячи з наявних фактів, наголошують в Держекоінспекції, стає цілком очевидно, що посадові особи ХКП «Спецкомунтранс», які мають забезпечувати конституційні права громадян, у тому числі й на чисте та безпечне довкілля, невідповідально ставляться до виконання своїх обов’язків.

Нагадаємо, комунальному підприємству «Спецкомунтранс» нараховано 54,6 мільйона гривень збитків за забруднення водойми. У жовтні минулого року Хмельницький уклав угоду про побудову сміттєпереробного комплексу за 36,5 мільйона євро.


ДОВІДКОВО
: Фільтрат – це волога, яка виділяється з самого сміття, утворюється внаслідок просочування крізь накопичення опадів і виділяється внаслідок складних біохімічних процесів. Після проникнення крізь товщу відходів, фільтрат збагачується токсичними речовинами, що входять до складу сміття або є продуктами їх розкладання (важкими металами, органічними та неорганічними сполуками). Фільтрат має буро-чорне забарвлення і неприємний запах.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм