Мешканець Хмельниччини здаватиме квартири безкоштовно після «профілактичної бесіди» з БЕБ

Інфраструктура

Сьогодні Хмельниччина не тільки тримає гуманітарний тил, а й стала прихистком для майже 100 тисяч вимушених переселенців. Водночас, попри неодноразові застереження від безпідставного підвищення цін на проживання в умовах воєнного стану, ще залишаються бажаючі нажитися. З такими власниками помешкань проводять дієву профілактичну роботу.

Про це під час відеозвернення повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

За його словами, до Бюро економічної безпеки України (БЕБ) надійшло 35 звернень від мешканців різних регіонів щодо збільшення в рази вартості оренди житла на Хмельниччині. Люди бронювали квартири за однією ціною, а коли приїжджали, то вона була суттєво завищена.

Очільник ОВА зачитав документ за результатами розгляду однієї з таких скарг:

«Працівниками Бюро економічної безпеки України при відпрацюванні скарги, що надійшла на офіційний сайт, щодо необґрунтованого підняття ціни оренди квартири до суми 4 000 гривень за добу, встановлено власника квартири. Працівниками БЕБ з’ясовано, що ця особа, маючи дві квартири, і видаючи їх як резервні, а себе за волонтера, який допомагає біженцям з регіонів, де тривають бойові дії, пропонував квартири з неякісним ремонтом за ціною вищою, ніж зазначав попередньо. Працівниками БЕБ вказану особу викликано та доставлено до відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області, де спільно з працівниками поліції проведено з ним профілактичну бесіду із роз’ясненням законодавства України, діючого на період воєнного стану. Після чого громадянин розкаявся у вчинених неприпустимих проступках та добровільно перерахував 5 000 гривень на потреби Збройних Сил України, а також зобов’язався протягом тижня здавати ці квартири взагалі безкоштовно особам, які вимушені покинути домівки через бойові дії».

Сергій Гамалій додав, що такі профілактичні бесіди на Хмельниччині тепер проводитимуться постійно. Він попередив, що в подібних спекулятивних випадках житло не вилучатимуть, а будуть за сприяння БЕБ «переконувати» їх власників надавати в користування переселенцям безоплатно.

На сайті Бюро економічної безпеки України зазначається, що на сьогодні відомство відслідковує і відпрацьовує кожен такий випадок. Зібрані матеріали будуть спрямовувати до компетентних органів для подальшого вжиття заходів (податкова служба, Держпродспоживслужба, Нацполіція та інші). І при визначенні ознак правопорушень, під час відпрацювання фактів встановлення необґрунтовано високих цін, вживатимуть заходів до негайного їх припинення та притягнення винних до відповідальності.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм