Несанкціоноване сміттєзвалище виявили на Шепетівщині

Екологія

У Шепетівському районі виявлено несанкціоноване сміттєзвалище, яке спричинило забруднення землі на понад пів тисячах квадратних метрах.

Ще у червні працівники Держекоінспекції у Хмельницькій області спільно з представниками Шепетівської окружної прокуратури провели обстеження земельної ділянки, розташованої за межами села Дубіївка Михайлюцької громади. Про це повідомили в ДЕІ області.

Виявлено захоронення побутових відходів різного морфологічного складу (поліетилен, папір, скло, ПЕТ-пляшка, харчові відходи тощо). Цим спричинено забруднення землі на площі 509,7 квадратного метра.

«Під час перевірки працівниками Держекоінспекції відібрано проби ґрунтів. Результати проведених інструментально-лабораторних вимірювань підтвердили підвищений вміст показників складу та властивостей проб ґрунтів у порівнянні з фоновими значеннями», – повідомив головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельниччини Андрій Мартинов.

За його словами, шкода, заподіяна довкіллю внаслідок забруднення земельної ділянки, становить 7 773 гривень.

У ДЕІ нагадують, що небезпека звалищ несе величезну загрозу навколишньому середовищу, оскільки скидається всякий непотріб. Негативний вплив здійснюється і на ґрунт, ґрунтові води, а іноді й на підземні води. Викиди в атмосферу такі, що значно перевищують гранично допустимі концентрації. Пожежі, які виникають на звалищах, викликають не просто забруднення, а сильне отруєння навколишнього середовища.

Не меншою проблемою, як наголошують в ДЕІ, є розповсюдження на звалищах небезпечних хвороб. Харчові відходи, які складають 25-30% всього сміття, є поживою для комах, щурів, собак та ряду птахів, які в сприятливих для розвитку умовах розмножуються, а потім зі звалища переносяться в місця проживання людей.

Тож екологи просять громадян і підприємців бути свідомими і не вивозити  побутові відходи у не пристосовані для цього місця.

Нагадаємо, у Летичівській тергромаді виявлено несанкціонований вивіз львівського сміття

(Фото ДЕІ в Хмельницькій області) 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм