У графському палаці на Хмельниччині знайшли унікальну фреску (ФОТО)

Культура


В палаці Орловських, що у мальовничому селі Маліївці на Дунаєвеччині, виявили унікальну фреску, яку донедавна вважали втраченою.

Про неймовірне відкриття редакцію ХМ-ІНСАЙД повідомила голова громадської організації «Маліївецька спадщина» Анастасія Донець.

За словами «берегині» маліївецького палацу, під товстим шаром фарби й штукатурки знайшли цінну фреску, якій близько двох сотні років.

«Це – живопис на всю стіну із зображенням виду на Неаполітанську затоку з вулканом Везувій. Саме такий малюнок ми побачили на світлині їдальні, яку передав нам Каспер Красіцький, правнук останнього власника палацу в Маліївцях. Фото датоване 1914-им роком. Цю залу їдальні з фресками детально описували сучасники. Однак відшукати її в перебудованому палаці було дуже складно», – каже Анастасія Донець.

Фотографія їдальні із фресками, надана Каспером Красіцьким

Адже документальних підтверджень, яким саме був інтер’єр палацу, надзвичайно мало. Крім того, колишню графську їдальню за радянських часів санаторію перемурували на декілька приміщень, зокрема, й  рентгенкабінет. А згодом стіни неодноразово ремонтували, штукатурили і фарбували.

Місце орієнтовного розташування кімнати з фотографії допоміг визначити  колишній головний лікар санаторію, який раніше тут функціонував, Леонід Юнь. А фрагменти самої фрески, на якій зображено вид на Неаполітанську затоку, знайшов художник-реставратор Олександр Віштаченко.

«Він щоразу у вільний час волонтерить у нас в палаці. Дуже прискіпливо вивчає кожен сантиметр приміщення. І кожного разу – це неймовірні відкриття, які перевертають з ніг на голову усі попередні уявлення про палац. В даному випадку, стіна велика, фреска велика, скільки шукали – все намарно. Усе збито в радянські часи до каменю. Але завдяки професіоналізму Олександра і наполегливості знайдено чудовий фрагмент човнів», – захопливо розповідає молода жінка.

Художник-реставратор Олександр Віштаченко натрапив на унікальну фреску

Знайшли саме ті оригінальні намальовані чотири човники, воду, гандольєра, про які свідчить фотографія. Коли точно виготовлена ця фреска, наразі  невідомо. Однак, за словами Анастасії, вона може претендувати приблизно на початок ХІХ століття.

«Такі малюнки відносяться до грецької і античної культури. Сам класицизм тоді був у моді і, вочевидь, коли Орловські оформляли палац, то вони й замовили собі фреску. Наразі вона у дуже поганому стані, але піддається реставрації. Є шанс відкрити фреску хоча би фрагментарно, й поволі відтворити весь інтер’єр майбутнього музею», – пояснює Анастасія Донець.

Каже, зараз активно працюють над створенням музею в палаці Орловських, відповідного рішення очікують уже цієї осені. Адже саме тоді зможуть офіційно розпочати реставраційні роботи і зробити ще чимало історичних відкриттів. Вірить, що невдовзі маліївецький палац стане одним із кращих музеїв не лише на Хмельниччині, а й в Україні.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, Хмельницька обласна рада ліквідувала обласний дитячій спеціалізований санаторій «Світанок», який розташовувався у будівлі палацово-паркового комплексу графа Орловського в селі Маліївці, зведеного у 1788 році.

(У матеріалі використані фото зі сторінки Facebook Анастасії Донець)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм