Малієвецький музей відзначив першу річницю (ФОТО)

Культура

Першу річницю з дня заснування відзначає сьогодні Малієвецький обласний історико-культурний музей. З цієї нагоди тут відбулася науково-краєзнавча конференція “Шляхетна Україна. Матеріальна та духовна культура”. В заході взяли участь представники обласної влади, досвідчені та молоді дослідники, історики та культурологи.

Учасники конференції мали можливість доторкнутись до історії палацу Орловських, на базі якого функціонує музей, та дізнатись таємниці створення цього маєтку. Палац був побудований ще у 1788 році у стилі класицизму, а особливою цікавинкою його є скеля з 18-метровим штучним водоспадом та двоповерховим гротом. Навколо палацу розкинувся чудовий парк, який розташований на яскраво вираженому рельєфі пагорбів та долин.

За правління радянської влади маєток з 40-х років ХХ століття почав використовуватись як санаторій для дітей, хворих на туберкульоз, що вкрай негативно відбилося на стані пам’ятки. Так, було втрачено переважну частину настінних розписів, які варварськи забілили вапном та фарбою. Пошкоджено й вишукану ліпнину у приміщенні. За ці роки було занедбано архітектурний ансамбль в парку, оранжерею та фонтанну композицію.

У квітні 2021 року, в зв’язку з реалізацією медичної реформи, лікувальний заклад розташований на базі маєтку закрили. Аби зберегти та відновити цю туристичну перлину Хмельниччини, з ініціативи голови ОДА Сергія Гамалія було прийнято рішення про створення музею на базі палацу, а 30 вересня він офіційно відчинив свої двері.

Варто зауважити, що до збереження та розвитку музею неабияких зусиль докладає його директорка Анастасія Донець. Малієвецький музей став ще більш впізнаваним не лише в Україні, а й за її межами. А з початку широкомасштабного вторгнення російських окупантів тут прихистили не один десяток переселенців та тварин.

Привітала трудовий колектив із річницею директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА Інна Михайлова, яка вручила подяку від обласної адміністрації Анастасії Донець.

Під час конференції, дослідники та науковці підняли питання аристократичних резиденцій в Україні (замків, палаців, маєтків). З’ясували різницю між Українською аристократією та Аристократією в Україні, досліджували зв’язок аристократичних резиденцій України з Європою та світом. А також обговорили шляхи до збереження, музеєфікації і використання резиденцій та палацово-паркових ансамблів, втраченої та зникаючої історичної спадщини.

(За інформацією Хмельницької ОВА)

Читайте також:

У графському палаці на Хмельниччині знайшли унікальну фреску

На Хмельниччині знайшли фрагменти давньої скульптури святого, яку вважали втраченою

Перша виставка і 200-річна графська печатка: музей у Маліївцях відзначив відкриття

У графському палаці на Хмельниччині влаштували благодійний кінопоказ

Малієвецький палац зібрав гостей на коляду

Унікальні “романтичні руїни” знайшли у графському парку на Хмельниччині

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм