Лікарні та школи можуть залишитися без тепла: мери міст із Хмельниччини б’ють на сполох

Інфраструктура

Мери багатьох українських міст попереджають про небезпечну ситуацію, яка склалася в Україні напередодні опалювального сезону. Вони закликають уряд вжити заходів для забезпечення безперебійного постачання тепла у житлові будинки, лікарні, дитсадки та інші комунальні заклади. Серед них – троє міських голів із Хмельниччини.

Про проблеми, які склалися в багатьох регіонах, виданню «Коментарі» розповіли міські голови Івано-Франківська, Хмельницького, Славути, Старокостянтинова та Дрогобича.

Зокрема, мер Хмельницького Олександр Симчишин впевнений, що тарифи на газ для бюджетних установ дуже високі.

«Уряд має зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні не більше 11,2 гривні за кубометр. Це дозволить забезпечити безперебійне теплопостачання лікарень, шкіл, дитячих садочків та інших об’єктів соціальної сфери», –  казав очільник міста.

Славутський міський голова Василь Сидор попереджає про можливу небезпеку, якщо цього не зробити, і медичні та освітні заклади, а також інші об’єкти соціальної сфери можуть залишитися без тепла.

Очільник Дрогобича з Львівщини Тарас Кучма вважає, що уряд запізнився з ухваленням необхідних рішень.  

«Закон про компенсацію різниці тарифів був підписаний запізно. Уряд лише 9 вересня, за місяць до початку опалювального сезону, оприлюднив відповідну постанову. А опалювальний сезон має бути розпочатий вчасно. Якщо будуть ранні холоди – ми маємо бути готові дати тепло людям відразу. А такими темпами міста отримають від уряду компенсацію лише перед завершенням опалювального сезону», зауважив Тарас Кучма.

Мер міста Старокостянтинів Микола Мельничук наголошує на необхідності розблокувати рахунки всіх підприємств напередодні опалювального сезону.  

«Уряд має негайно відновити можливість теплопостачання та гарячого водопостачання в 59 громадах. Потрібно розблокувати рахунки підприємств, арештовані через заборгованість зі сплати за природний газ та його розподіл. У місті досі заблоковані рахунки ТКЕ за заборгованість за природний газ та його розподіл», — наголосив Микола Мельничук.

Нагадаємо, міський голова Хмельницького спільно з мерами інших міст вимагають справедливої ціни на газ. Також він має намір судитися із компанією «Укргазвидобування».

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм