Недоступна «Доступна медицина»: на Хмельниччині понад рік не працює новозбудована амбулаторія (ФОТО)

Здоров‘я

Нещодавно Хмельницька облдержадміністрація відрапортувала – в регіоні відкрили всі 30 амбулаторій, будівництво яких було заплановано за рахунок коштів державної програми «Доступна медицина». Проте, 5 із них досі не функціонують.

Однією з таких є Вихватнівецька амбулаторія сімейної практики загальної медицини, що на Кам’янеччині.

Збудували її на місці старого медпункту. Відкрили помпезно з піснями і яскравими стрічками у грудні 2019 року. Заклад мав  обслуговувати 4 000 жителів Вихватнівець та ще 12 навколишніх сіл: Демшина, Рогізної, Колодіївки, Дерев’яного, Калачківець, Субіча, Броварів, Гелетини, Привітного, Ленівки, Китайгороду та Патринець.

На будівництво амбулаторії з державного та місцевого бюджетів витратили 8,2 мільйона гривень. Облаштували просторі процедурні кабінети, житлове приміщення для сімейного лікаря, закупили меблі, усе необхідне обладнання, службовий автомобіль «Renault Duster».

Однак зі всього перерахованого тутешні медики наразі можуть використовувати лише автівку. Бо ж за рік жодного дня амбулаторія не працювала.

Ще з моменту урочистого відкриття вхідні двері закладу так і не відчиняються – замки заїдають. Електроенергію відключили за несплату, тож ні обладнання запустити, ні зігрітися персонал не може.

Окрім того, підрядники залишили за собою ряд інших будівельних недоробок.

Саме це й стало причиною відмови чиновників Китайгородської ОТГ, на території якої розташована амбулаторія, у прийнятті закладу на баланс.

Журналістів «ХМ-ІНСАЙД» вони запевнили, що питання з проплатою за електроенергію наразі на стадії вирішення і з нового 2021 року амбулаторія запрацює. А цілий рік, мовляв, вона не функціонувала через будівельні недоліки, що й перешкоджало сільраді оформити документи як балансоутримувача.

Зокрема, пояснили, що підрядник (МПП «Гермес С» – ред.) встановив тут невисоку потужність електропостачання: лише 16 кВт при потребі не менше 45 кВт. Тобто, при одночасному увімкненні декількох апаратів світло просто «вибиває».  Тому, якби сільрада взяла на баланс заклад із «гріхами», то громада мала би виправляти їх вже за свої кошти.

Тож комісія обстежила приміщення амбулаторії і виставила претензії забудовнику про недоліки, які, за словами посадовців ОТГ, майже усунуто.

Натомість місцеві мешканці поки змушені долати близько 5 кілометрів до старенької Китайгородської амбулаторії.

«Я обслуговую майже 600 осіб за угодою.  Більшість пацієнтів – люди похилого віку, великий відсоток мають хронічні захворювання. І мені прикро за них, адже  їм зручніше було би відвідувати Вихватнівецьку амбулаторію. Та й умови там для усіх  кращі», – каже сімейний лікар Ігор Паньків.


Місцеві жителі не надто довіряють владі і нарікають, що за ліками доводиться їздити за 25 кілометрів до Кам’янця-Подільського, оскільки аптеки близько немає. Нерідко наймають автомобіль, аби здолати нелегку дорогу до райцентру чи Китайгородської амбулаторії.

А тим часом своя, так би мовити, під боком, понад рік пустує, очікуючи на реалізацію головної мети – «забезпечення доступу мешканців сільської місцевості до якісної первинної медичної допомоги».

(Фото «ХМ-ІНСАЙД»)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм