Випуск у школах Хмельницької громади: що зміниться через воєнний стан

Освіта

Без випускних балів та значно раніше завершуватимуть навчання в українських школах в умовах воєнного часу. Нововведенням також буде вручення офіційного документу про закінчення навчання у початкових класах. А в Хмельницькій громаді ще й констатують зменшення випускників і медалістів.

За інформацією департаменту освіти та науки міської ради, як йдеться в сюжеті ТРК “Місто”, усі випускники отримають цьогоріч атестати і свідоцтва не традиційно наприкінці червня, а раніше – до 10 червня, незалежно від місця перебування. Також уперше в історії освіти незалежної України офіційний документ про завершення навчання отримають учні четвертих класів, замість табелів.

Освітній процес у школах Хмельницької громади завершуємо 3 червня і тоді ж четвертокласники отримають вже атестати. Це одна з умов Нової української школи. А з 8 по 10 червня документ про базову та повну середню освіту вручатимуть випускникам 9 та 11 класів, оскільки потрібен час для заповнення відповідного додатку до нього”, – розповідає виконувачка обов’язків директора профільного департаменту Ольга Кшановська.

Каже, що зараз у департаменті освіти та науки оновлюють списки випускників-переселенців, аби вони змогли отримати українські атестати та свідоцтва. А от медалістів загалом в Хмельницькому цьогоріч поменшало: 159 претендентів на золоту медаль і 34 – на срібну (торік 194 та 37 учнів відповідно). Таку ситуацію освітяни пов’язують зі зменшенням кількості випускників: близько 1 700 в цьому році проти 1 828 – у минулому.

Водночас Ольга Кшановська запевнила, що відзнаки вручать усім випускникам, в тому числі й тим старшокласникам-переселенцям, які через тимчасову окупацію рідних міст не можуть підтвердити успішність навчання. А от святкових суконь і вальсів  для старшокласників може й не бути.

На випуск, крім педагогів і дітей, звісно ж захочуть прийти батьки. Ми повинні передбачити усі заходи безпеки в разі повітряних тривог. Поки що ми про це [випускні бали] взагалі не говоримо. Очікуємо рекомендацій з Міністерства освіти та науки”, – наголошує посадовиця

Нагадаємо, у 2021 році в Хмельницькому відбулося масштабне свято випускників з ходою містом, флешмобами, танцями під переможну на “Євробаченні” пісню гурту “Go_A”, концертом на стадіоні “Поділля” популярних місцевих музичних гуртів.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм