Без укриття не буде відкриття: в навчальних закладах Хмельниччини дбають про безпеку

Освіта

Із 1 вересня в освітніх закладах Хмельниччини планують відновити очне навчання. Головна вимога для кожного дитсадка, школи, університету чи училища – належне укриття з усіма умовами для перебування там. Але не у всіх навчальних закладах, і не тільки в сільській місцевості, зараз є такі укриття. В багатьох для їх облаштування потрібні кошти. Та як би там не було, за літні канікули керівники навчальних закладів і влада на місцях мають подбати про це. Інакше дозвіл на навчання офлайн не отримають.

Рятувальники Хмельниччини уже почали прискіпливо перевіряти наявні укриття.

“Вони мають бути повністю обладнані та передбачати перебування дітей і педагогів там не менше як декілька годин, вільний доступ до них, покажчики руху, системи оповіщення. Освітні заклади, за потреби, можуть на умовах договору використовувати прилеглі облаштовані укриття сусідніх підприємств, але вони повинні розташовуватись не більше як за 100 метрів від школи чи садочку”, – наголошують в ДСНС області.

У всіх без винятку перевірятимуть й пожежну безпеку та інструктаж освітян для правильної евакуації дошкільнят, учнів, студентів у разі потреби.

В ДСНС зазначають, що недоліки є, але на них тут же вказують відповідальним особам, дають рекомендації з їх усунення.

А тим часом у соцмережах набувають розголосу переписки в батьківських чатах, де на ремонт укриттів збирають гроші. Зокрема, прохання до батьків учнів Хмельницького колегіуму імені Володимира Козубняка (школа №16) здати конкретну суму.

Потрібно кожній сім’ї здати по 250 гривень… Без відремонтованого укриття школу не відкриють 1 вересня, ми повинні подбати про захист наших дітей та допомогти організувати навчальний процес”, – йдеться в дописі чату, скриншот якого поширюють у мережі Facebook.

Зазначається, що з таким проханням до батьків звернулась адміністрація закладу. А гроші треба здати впродовж тижня.

Як прокоментувала Суспільному директорка колегіуму Оксана Віхтюк, адміністрація запропонувала батькам допомогти з облаштуванням укриття по можливості, без фіксованих цифр. Ніхто не примушував та не зобов’язував збирати по 250 гривень, тож це була батьківська ініціатива.

“Ми робимо бомбосховище, багато грошей залучено на його облаштування, бюджетних і власних. Також батьки добровільно допомагають і фінансово, і фізично. Зараз ми робимо лавки, знімаємо стару шпаклівку та обробляємо стіни протигрибковими засобами. Проблема у нас з підлогою, вона бетонна і стара. Тому запросили батьків, щоб вони подивилися на стан підлоги і знали суть речей. З‘явилася ініціативна група батьків, які вирішили власними силами організувати збір коштів. Але адміністрація закладу не змушувала та не вимагала збирати по 250 гривень. Вийшло те, що вийшло”, – сказала Оксана Віхтюк.

За її словами, змушування батьків здавати якусь певну суму — неправомірно. Тим більше, каже, у школі відкрито благодійний рахунок і кожен за бажанням може долучитися до допомоги на поліпшення школи.

У Хмельницькій міській раді також відреагували на ситуацію. Заступник міського голови Михайло Кривак, який курує сферу освіти, зауважив, що про цей допис в батьківському чаті знає і директорка ліцею вже пише пояснення. А збір коштів для облаштування укриттів чи будь-що інше в школах категорично заборонено, і на тому не раз наголошував керівникам навчальних закладів. Додав, що департамент освіти міськради збирає інформацію від навчальних закладів про потреби, на які планують виділяти кошти з місцевого бюджету. Щодо допомоги батьків, то вона, на переконання Михайла Кривака, має бути добровільною і полягати, скажімо, в прибиранні приміщень для укриття чи забезпеченні дітей питною водою.

Аби обговорити усі “камені спотикання”, днями на спільну нараду зібралися керівники департаментів освіти, керівництво ДСНС та представники органів влади.

Розглядається можливість, на нетривалий термін, до облаштування повноцінного укриття, дозволити навчальним закладам користуватися спорудами подвійного призначення. А також у деяких зробити навчання позмінно, щоби не створювати скупчення дітей в укриттях”, – зазначили в ГУ ДСНС Хмельниччини.

Погодили перед початком навчального року створити комісії з представників військової адміністрації, рятувальників та освітян, щоби визначити, чи допускається освітній заклад до навчального процесу.

Про такі комісії при ОВА нещодавно говорив і міністр освіти та науки Сергій Шкарлет. За його словами, батьки учнів обов’язково мають бути ознайомлені із протоколами безпеки, тобто мусять знати, де буде їхня дитина під час повітряної тривоги.

Втім, як в школах та дитсадках справляться із поставленими вимогами до 1 вересня — дізнаємося ближче до цієї дати і обов`язково проінформуємо наших читачів.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм