Модульні підземні укриття планують будувати у Хмельницькому

Освіта

Встановлення підземних модульних укриттів планують у закладах освіти, які не мають власних сховищ або ж вони не відповідають критеріям безпеки. Зараз це питання ще вивчають у департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради.

Перші побудови можуть з’явитися вже в цьому році. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язків директора департаменту Ольга Кшановська. За її словами, 5 шкіл в обласному центрі та 7 у селах Хмельницької громади повністю на віддаленому навчанні, бо не мають належних укриттів. Тому освітяни вивчають комерційні пропозиції й характеристики модульних укриттів, зокрема, підземних.

Каркас для такого сховища на 100 осіб обійдеться приблизно в півтора мільйона гривень. А до нього ще потрібно підвести й комунікації.

Де це буде можливо, ми будемо розглядати варіант або будівництва повноцінного укриття, або використання модульних укриттів, які ховаються під землю. Підводиться ряд комунікацій, для того, щоб укривати. Є пропозиція – від 50 до 250 осіб. Відповідно їхній об’єм, їхня площа – це все переходить у вартість. Ми зараз моніторимо різні пропозиції. Вивчаємо досвід. Розпочнемо, можливо, ще в цьому календарному році, або, можливо, вже перейдемо у новий бюджетний рік”, – каже Ольга Кшановська.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, Хмельницька область потрапила до четвірки регіонів, де за програмою “Безпечна школа” в окремих закладах освіти повністю обладнають укриття, а в одній зі шкіл облаштують “модельне” сховище, як “еталон того, яким воно повинно бути”.

(Фото Суспільного)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм