Мовний конфлікт на “блошиному ринку” в Хмельницькому розсварив відвідувачів

Суспільство

Щонеділі в парку імені Івана Франка у Хмельницькому чимало люду відвідує колоритний “блошиний ринок”. Тут виставляється на продаж різний крам і з часів минулого століття, і патріотичний український, і виготовлений власноруч. Хтось торгує, аби вижити, а хтось продає дійсно рідкісні речі, які можуть зацікавити колекціонерів, інші відвідують його для спілкування. Зазвичай, весь процес триває спокійно та розмірено… Проте цієї неділі, 12 червня, на імпровізованому ринку стався мовний конфлікт, який закінчився викликом поліції.

Як повідомила голова громадської організації “Тепло рідних сердець”, волонтерка та правозахисниця Леся Стебло, ситуацію спровокувала російська музика, що лунала з колонки в одного із продавців.

Жінка виставила відео ситуації і розповіла, що в той день разом із донькою відправились на “барахолку” в парк. На центральній алеї біля пам’ятника Каменяреві вона побачила скупчення людей, яке супроводжувалося розмовою на підвищених тонах. З’ясувалось, що на розкладці старих мобільних телефонів та іншого краму лунав російський реп, на що відреагував хмельничанин Юрій Даценко.

Сам Юрій Даценко, який є викладачем української мови та літератури, поділився дописом про подію у соцмережах (наразі цей допис у Facebook заблоковано — ред.) Він зазначив, що його неприємно вразив російський реп, який доносився із блютуз колонки, і зробив зауваження її власнику. Надалі з цього приводу розгорнулася “гаряча” дискусія серед перехожих. Думки розділилися на два табори: одні доводили, що немає різниці, якою мовою розмовляєш і захищаєш державу, інші намагались нагадати, що в Україні іде війна і українська мова є ідентифікатором нашого народу.

Наслідком емоційного спілкування став виклик поліції власником тієї ж музичної колонки, який з використанням нецензурної лексики продовжував звинувачувати хмельничан у розпалюванні мовного конфлікту. Патрульні поліцейські, які прибули за викликом, зауважили, що наразі в Україні, та місті Хмельницький безпосередньо, немає офіційної заборони на російську мову.

… на сотий з хвостиком день війни, що триває з 2014-го, моя дитина змушена в парку чути руський реп, а мене звинувачують, що я не на фронті. І це після того, як за тиждень до цього до мене на курси української приходив 82-літній дідусь із Краматорська. Йому значить є різниця! А хмельничанам немає!”, – обурюється Юрій Даценко.

За словами Лесі Стебло, боляче чути позицію деяких хмельничан, що своєю поведінкою ганьблять місто.

Відверто вражена тим, скільки “вати” проживає серед тих, хто щодня оплакує загиблих Героїв, хто працює задля ПЕРЕМОГИ над російською нечистю, що зруйнувала мільйони життів українців. Допоки частина свідомого суспільства волонтерить і показує усьому світу міць і силу української нації, інша мовчить, або ж проповідує “руцький мір”. Ця ситуація – маленька частинка результату інформаційної війни, тому нас чекає ще багато випробувань…”, – написала Леся Стебло на своїй сторінці у соцмережі.

Та додала, що з цього приводу комунікувала із міським головою Олександром Симчишиним. Мер запевнив, що реакція з боку органів місцевого самоврядування буде найближчим часом.

Нагадаємо, в Шепетівці відмовились від вивчення російської мови у навчальних закладах.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм