На Хмельниччині зареєстровано понад 600 злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України

З початку повномасштабного вторгнення на територію України правоохоронці Хмельниччини розслідували понад шість сотень злочинів, пов’язаних зі збройною агресією РФ. Стан досудового розслідування та процесуального керівництва у таких кримінальних провадженнях став для органів прокуратури основним пріоритетом. Про це йдеться в інформації Хмельницької обласної прокуратури.

Зазначається, що з 24 лютого слідчі управління СБУ в області розслідували 612 злочини цієї категорії: 298 – про воєнні злочини та 314 – проти основ національної безпеки України.

До прикладу, здійснюється процесуальне керівництво у 65 кримінальних провадженнях за фактами вчинення депутатами державної думи РФ умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків. Всіх 65 підозрюваних депутатів оголошено в міжнародний розшук, 48 з них обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою. Зроблено запити щодо розшуку їх майна з метою накладення арешту”, – інформують в прокуратурі.

У 4 таких провадженнях уже отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування та обвинувальні акти спрямовано до суду.

Крім того, здійснюється досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні за фактами обстрілів цивільної інфраструктури на території Хмельниччини.

Підрозділами поліції області зареєстровано 295 кримінальних проваджень: 195 – за посягання на територіальну цілісність, 17 – колабораційна діяльність, 4 – виготовлення і поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда тоталітарних режимів, 79 – порушення законів та звичаїв війни. За наслідками розслідування 276 проваджень скеровано за підслідністю до органів безпеки.

Про колабораційну діяльність 4 обвинувальні акти вже скеровано до суду. Наприклад, Хмельницькою окружною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт стосовно радника одного із міських голів. У квітні цього року під час обговорення у стінах виконкому подій, які відбуваються на території країни, чоловік публічно заперечив факт збройної агресії РФ проти України.

За фактами публічного заперечення збройної агресії обвинувальні акти до суду також направлено Шепетівською окружною прокуратурою та Окружною прокуратурою міста Хмельницького. Двоє із обвинувачених закликали в соцмережах “Однокласники” і “Фейсбук” до підтримки рішень та дій держави-агресора.

Слідчі Теруправління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, розслідують кримінальне провадження стосовно працівника управління патрульної поліції в Донецькій області, який перейшов на службу до органів поліції терористичної організації “ДНР”. 

Нагадаємо, сімох прихильників “руського міра” з Хмельниччини виявили в соцмережах кіберполіцейські. Уже ув`язнено росіянина-колаборанта, який понад 10 років проживає в Хмельницькій області і закликав до захоплення в Україні державної влади.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм